Най-малко 15 души пострадаха при сблъсъци, след като полицията наложи

...
Най-малко 15 души пострадаха при сблъсъци, след като полицията наложи
Коментари Харесай

В Сърбия свикват Съвета за национална сигурност заради напрежението в Северно Косово

Най-малко 15 души пострадаха при конфликти, откакто полицията наложи със мощ албански кметове на Звечан и още две общини със сръбско болшинство. 

 

" Осъждаме решението на Косово да обезпечи със мощ достъп до общински административни здания в Северно Косово макар нашия апел за въздържаност.

 

Настояваме косовските управляващи неотложно да създадат крачка обратно и да подхващат дейности за понижаване на напрежението, " се акцентира в обща декларация на петте страни.

 

Междувременно американският държавен секретар Антъни Блинкън подлага на критика косовското държавно управление и прикани премиера Албин Курти да промени курса. Руското посолство в Сърбия също осъди дейностите на непризнатите от Москва управляващи в Косово. 

 

В град Звечан органите на реда използваха сълзотворен газ, с цел да разпилян протестиращите  пред постройката на общината, които се опитваха да попречат на новоизбрания кмет - етнически албанец, да встъпи в служба.

 

Мироопазващата задача на НАТО ускори патрулите си в засегнатия регион,а сръбският президент Александър Вучич увеличи бойната подготвеност на армията по границите на Косово. Снощи десетки хиляди се включиха в огромен протест пред Народното събрание в Белград в поддръжка на Вучич, който съобщи:

 

" Благодаря на всички вас, които дойдохте от Република Сръбска, Черна гора, Северна Македония, Хърватия и всички краища на някогашна Югославия. Позволете ми да ви благодаря, че толкоз доста обичате Сърбия и, макар че живеем в обособени страни, Сърбия постоянно ви е майка и ще бъде по този начин. А нашата работа е в никакъв случай да не забравяме, че сме един народ и че никой няма да може да промени това ".

 

Митингът беше проведен в отговор на митингите против ръководството на Вучич, които избухнаха след всеобщи убийства, раздрусали страната. Президентът заяви пред участниците, че тази заран ще свика изключително съвещание на Съвета за национална сигурност по отношение на изострянето на ситуацията в Северно Косово.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР