Най-малко 12 смъртни случая са свързани със развихрилата се зима.

...
Най-малко 12 смъртни случая са свързани със развихрилата се зима.
Коментари Харесай

Ледената буря в Северна Америка взе най-малко 12 жертви

Най-малко 12 смъртни случая са свързани със развихрилата се зима. Температурите остават смразяващи, духат ледени ветрове,на доста места има спиране на електрозахранването и още веднъж хиляди анулирани полети.

Метеорологичната работа предвижда за Чикаго най-студената Коледа от 40 години насам, а за Филаделфия от повече от две десетилетия.

Над 200 милиона американци са предизвестени за доста ниски температури и виелици. В Атланта, Джорджия, а и на още места 1,5 милиона клиенти са без ток. Вчера близо 5600 полета на и към Съединени американски щати бяха анулирани.

Множество автомагистрали бяха затворени. Най-малко двама души са починали при верижна злополука с повече от 50 транспортни средства на автомагистрала в Охайо. Трима души са починали в произшествия на заледените пътища в северната част на Канзас. Поредица от произшествия имаше и по заледените пътища в щата Мичиган.

Приютите са претъпкани, екипи раздават екипировки за оцеляване при студено време. Не доближават доброволци.

В Бостън дъжд, комбиниран с висока приливна вълна наводни улици в центъра, наводнени са и елементи от Ню Йорк и блокирани коли. Губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул разгласи изключително състояние.

По доста автомагистрали в Средния Запад имаше доста закъснение на трафика поради снежното време или произшествия, а полицията в Индиана прикани хората да заобикалят пътувания в северозападната част на щата.

Федералната авиационна администрация наложи прекъсване или отсрочване на работата на редица летища в Съединени американски щати.

Министърът на превоза Пийт Бутиджидж съобщи пред Си Ен Ен, че американската авиация работи под голямо напрежение, защото две разнообразни стихии и мощни ветрове засягат летищата в цялата страна. По думите му към 10 % от полетите в Съединени американски щати са били анулирани в четвъртък. В петък бяха забавени други 8000 полета.

Чикаго е изправен пред рисково ниски температури, осведоми още организация Ройтерс. Националната метеорологична работа предизвести, че температурите може да паднат до минус 34 градуса по Целзий.

Силни ветрове, мразовит дъжд и изобилен снеговалеж затвориха учебни заведения, прекъснаха електрозахранването и доведоха до анулация на полети в петък и в Канада, осведоми организацията. Властите предизвестиха хората да останат по домовете си поради влошените метеорологични условия.

Лошото време в Канада е обвързвано със същия атмосферен фронт, обхванал и Съединените щати. Метеорологът Стив Флисфедър от Торонто съобщи, че се чака бурята да засегне две трети от популацията на Канада, защото минава през двете най-населени провинции – Онтарио и Квебек.

" Всяка зима чакаме стихии, само че тази е забележителна ", съобщи метеорологът.

По данни на американската Изследователска стратегия за световните промени честотата и интензивността на зимните стихии са се нараснали през последните 70 години.

За през днешния ден упованията са да стартира леко повишаване на температурите.

 

Източник: Българска телеграфна агенция, БНР

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР