Най-малко 12 души загинаха, а повече от 750 са ранени

...
Най-малко 12 души загинаха, а повече от 750 са ранени
Коментари Харесай

Расте броят на жертвите и ранени по време на палестински протест на Ивицата газа

Най-малко 12 души починаха, а повече от 750 са ранени при конфликти сред палестински протестиращи и израелските сили за сигурност. Днес на линията Газа започнаха проведени от палестинското коренно придвижване Хамас всеобщи митинги, които се чака да продължат 6 седмици. Недоволството на палестинците е поради отхвърли на Израел да разреши палестински бежанци да се върнат по родните си места, както и поради блокадата по границата сред двете страни.

 © Българска телеграфна агенция
Това трябваше да е кротичък митинг, само че насилието стартира часове преди началото на палестинското шествие. Сутринта израелски танк стреля по двама фермери и убива 27-годишен берач на магданоз. Според околните му, мъжът е бил миролюбив и е работел за едвам 8 $ на ден.

Позицията на армията - държал се е предизвикателно и е опитал да приближи военните. Според Хамас, това е опит на Израел да всее напрежение измежду палестинците и да ги откаже от присъединяване в митингите, само че не ги - минимум 17 хиляди души се събраха в 5-те палаткови лагера по линията Газа за първия ден от плануваните да продължат 6 седмици митинги. Началото съответствува и с така наречен " Ден на земята ", когато почитат паметта на шестима невъоръжени палестинци, убити от израелската войска през 76-та година. Наричат шествието " Големия поход на завръщането ". Искат Израел да разреши на палестинските бежанци да се завърнат по родните си места, както и да отпадне блокадата по линията Газа.
Яхия ал Синвар, водач на Хамас за Газа: Днешният ден ще бъде повратна точка в дългогодишното страдалчество на нашия народ. Това е поход за независимост, за завръщане вкъщи. Манси Нассар, протестиращ: Независимо дали ще е през днешния ден, на следващия ден, или след време - ние ще се върнем в земите, които ни бяха отнети. Ще си върнем джамията Ал Акса и ще освободим Палестина!
Между двете враждуващи страни избухват конфликти. Палестинци палят гуми, обстрелват израелските елементи с коктейли " Молотов " и камъни и се пробват да преминат загражденията. Израелската войска дава отговор със сълзотворен газ, гумени и бойни патрони. Според тях, провокацията е пристигнала от страна на протестиращите.
Авишай Адрае, представител на Израелските сили за отбрана: Хамас и останалите уредници настояват, че това е спокойно шествие, само че в действителност е същински безпорядък. Част от протестиращите са извънредно нападателни, пробваха се да нахлуят на нашата територия и да разрушат оградата.
Протестите ще продължат до 15 май, когато палестинците означават Накба или " злополука " - денят, в който през 48-ма година 800 хиляди души са наложително изселени.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР