Най-малко 12 000 църкви и друга църковна собственост в Украйна

...
Най-малко 12 000 църкви и друга църковна собственост в Украйна
Коментари Харесай

12 000 църкви стават собственост на автокефалната Православна църква на Украйна

Най-малко 12 000 църкви и друга църковна благосъстоятелност в Украйна минават към автокефалната Православна черква на Украйна, оповестиха локални медии.

Това стана ясно, откакто проектозаконът бе гласуван от Върховната Рада (парламента на Украйна). Предстои документът да бъде подписан от президента Петро Порошенко.

Държавният глава към този момент приветства гласуването и разгласи, че тази стъпка е нужна, с цел да има мир. Той напомни, че към този момент над 100 енории са минали към Православната черква.

Със основаването на автокефалната Православна черква на Украйна бяха прекратени и последните пътища, които обвързваха Киев с Москва и фантазиите й за Украйна като канонична територия на Руската православна черква.

Това съобщи по-рано президентът на Украйна Петро Порошенко.

Изявлението беше направено след Рождественската литургия в Софийския събор в украинската столица. На богослужението пред вярващите беше показан томосът за украинската църковна самостоятелност, връчен на 6 януари от Вселенския патриарх Вартоломей на украинския митрополит Епифаний.

 Украйна получи томоса за автокефалията на украинската черква
Украйна получи томоса за автокефалията на украинската черква

Преди церемонията по връчването на томоса беше отслужена литургия

В него се отбелязва, че всички обилни въпроси на Православната украинска черква би трябвало да се вземат решение от Вселенската патриаршия. Автокефалията се лимитира до границите на Украйна, а също по този начин не може независимо да създава Свещено миро.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР