Най-малко 106 души са загинали в Иран от началото на

...
Най-малко 106 души са загинали в Иран от началото на
Коментари Харесай

Най-малко 106 души са загинали при протестите в Иран

Най-малко 106 души са починали в Иран от началото на митингите, които започнаха поради повишението на цените на горивата в страната, заяви във вторник интернационалната правозащитна организация Амнести интернешънъл, съобщи Асошиейтед прес. Според организацията действителният брой на жертвите може да е доста по-висок.

Иранското държавно управление не е обявило данни за броя на задържаните, ранените и починалите в митингите, които започнаха в петък и бързо се разпространиха в най-малко 100 града. Чрез задачата си в Организация на обединените нации обаче то отхвърли данните на Амнести интернешънъл като " безпочвени изказвания и измислени цифри ".

Амнести интернешънъл е събрала данните си посредством изявленията с публицисти и правозащитници, като е сравнила информацията им. Организацията се базира и на видеозапис, който демонстрира силите за сигурност да употребяват огнестрелно оръжие, водни оръдия и сълзотворен газ, с цел да разпилян демонстрациите. На фрагментите се виждат гилзи от бойни боеприпаси по земята. Според очевидци, представени от Амнести интернешънъл, по стачкуващите е стреляно и от снайперисти, ситуирани по покривите, а в един случай - и от хеликоптер.

По-рано от кабинета на Върховния комисар за човешките права на Организация на обединените нации показаха " дълбока угриженост " от информациите за приложимост на бойни боеприпаси.

Иранските управляващи прекъснаха достъпа до интернет в страната, което остави само държавните медии и формалните представители на иранското държавно управление като източници за събитията в страната. Отделни информации в държавни и полуофициални медии загатват за единствено шест жертви при митингите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР