Най-малко 100 души загинаха, а близо 200 са ранени при

...
Най-малко 100 души загинаха, а близо 200 са ранени при
Коментари Харесай

Ескалация на напрежението в Близкия изток след смъртта на втория човек в Хамас

Най-малко 100 души починаха, а близо 200 са ранени при две детонации на гала в Иран за 4-тата годишнина от покушението на митичния военачалник Касем Сюлеймани. Напрежението в Близкия изток е рисково нажежено след убийството на втория човек в йерархията на Хамас.

Израелската войска увеличи готовността за вмъздушна защита по северната граница с Ливан, а в Бейрут ливанското държавно управление договаря с Хизбула, с цел да се избегне ескалация на спора. В този час водачът на ливанското шиитско придвижване Хизбула Хасан Насрала - произнася основна тирада, от която се чака да стане ясно дали и по какъв начин придвижването ще отговори на убийството на Салех ал Арури в ливанската столица Бейрут и каква ще е реакцията за детонациите в Иран.



Две детонации през 10-минутен период раздрусват региона на джамията Сахеб ал Заман в южния ирански град Керман. Според управляващите, бомбите са задействани отдалечено тъкмо, до момента в който привърженци на емблематичния военачалник Касем Сюлеймани се събират, с цел да почетат паметта му на четвъртата годишнина от покушението против него. Генерал Сюлеймани беше погубен през 2020-та година при американски военни удари с безпилотен аероплан на летището в Багдад. Той беше отпред на Иранската революционна армия и е една от най-почитаните фигури в Иран, разгласен беше за жив страдалец.

" Чу се ужасяващ тон макар всички ограничения за сигурност. Все още се проверява какво тъкмо се случи ", сподели Реза Фаллах - началник на Червения полумесец в Керман.



Напрегната тишина цареше на израелско-ливанската граница в часовете преди речта на водача на Хизбула Хасан Насрала. В южен Бейрут голям кратер зее на мястото, където през вчерашния ден беше погубен вторият човек в йерархията на Хамас - шейх Салех ал Арури. Районът е охраняван от въоръжени мъже от Хизбула, а локалните поданици не могат да повярват, че на оживената улица е имало загадка квартира на Хамас - в триетажна постройка до аптека и магазин за сладки.

" Потвърждаваме покушението, проведено от ционистката окупация против нашия популярен брат и народен войник шейх Салех ал Арури. То е приключен терористичен акт, нарушаване на ливанския суверенитет и разгръщане на израелската неприязън против нашия народ и нация ", сподели Исмаил Хания - водач на Хамас.

В Рамала на Западния бряг палестинци излязоха на митинг против убийството на шейх ал Арури, а в Рафа в линията Газа се надяват това да е ентусиазъм за нови бойци.

“Милиони нови като него и даже по-силни ще се появят. "



Израел не удостоверява, че стои зад офанзивата в Бейрут, само че на заравяне в Тел Авив шефът на МОСАД Давид Барнеа предизвести:

" Днес още веднъж сме във война. Мосад в този момент, както и преди 50 години, ще си разчисти сметките с участниците в офанзивата от 7 октомври. Може да отнеме време, само че ще стигнем до тях, без значение къде се намират. "

Смъртта на шейх Салех ал Арури помрачи очакванията на околните на заложниците.

" Вчера се говореше за договаряния, за израелска делегация, която ще пътува до Египет за диалози. А в този момент Хамас спря договарянията. Не знам кой издава тези заповеди, само че несъмнено не мисли за заложниците ", уточни Лиор Пери - наследник на пленник на Хамас.

Салех ал Арури стоеше зад интервенциите на Хамас на Западния бряг, до момента в който живееше в заточение в Сирия, Турция, Катар и най-после в Ливан след дълъг престой в израелски затвори. Играеше основна роля в връзките сред Хамас и Хизбула, а посредством нея и с Иран - главният покровител и на двете групировки.

Снимки: Българска телеграфна агенция
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР