Най-малко 10 души, сред които четирима полицаи, са били ранени

...
Най-малко 10 души, сред които четирима полицаи, са били ранени
Коментари Харесай

Поне 10 души бяха ранени на митинг срещу ковид мерките в Германия

Най-малко 10 души, измежду които четирима служители на реда, са били ранени по време на митинг против коронавирус рестриктивните мерки в немския град Грайц (Тюрингия), съобщи информационната организация DPA, представена от БГНЕС.

Митингът се е провел в събота вечерта и е събрал към 400 души. Полицията не е разрешила провеждането на плануваната от уредниците проява по улиците на града, обстановката е ескалирала и се е наложило служителите на реда да употребяват сълзотворен газ и палки, с цел да усмирят изключително нападателните участници. Демонстрации против рестриктивните мерки са се провели в събота и в други градове на Тюрингия. Събрали са се общо над 1000 души.

По време на среща на канцлера и министър-председателите на федералните провинции на 21 декември беше решено, че най-късно от 28 декември в частни жилища и къщи ще могат да се събират най-много 10 души, без значение дали са имунизирани или са се заразили с COVID-19. Изключение се прави за деца на възраст под 14 години.

Достъпът до заведенията за хранене, магазините и публичния превоз е стеснен за лица, които са имунизирани и са се възстановили от COVID-19. На някои места се ползва правилото 2G+, което значи, че с изключение на документ за имунизация или доказателство за предходно заболяване би трябвало да визиите и негативен резултат от тест за ковид, годен не повече от 24 часа след теста. Големи събития, в това число футболни мачове, могат да се организират, само че без аудитория. Това се отнася за всички спортни, културни и други събития. Дискотеките, клубовете и питейните заведения в цялата страна са затворени.

Представителят на Световната здравна организация (СЗО) в България доктор Скендер Сила предупреди, че до дни Омикрон ще е преобладаващ на Стария континент. „ Знаем, че Омикрон се популяризира извънредно бързо и в границите на няколко седмици ще господства във от ден на ден страни в европейския район, евентуално докарвайки до ръба всички затруднени сега здравни системи “, сподели още той пред Нова тв.

По думите му не можем да си позволим да стискаме палци и да се надяваме на най-хубавото. „ Напрежението сред здравната система и медиците, които се борят с пандемията, може да бъде голямо. Поради ниското равнище на имунизация в България предизвикването може да бъде даже по-голямо от други страни в Европейски Съюз “, акцентира Сила.

По въпроса за въвеждането на локдаун в засегнатите страни доктор Сила означи, че за СЗО това се преглежда единствено като последна мярка. „ Тя може да е ефикасна, само че е и доста скъпа. На този стадий от пандемията имаме инструментите, които ще ни разрешат да реагираме на COVID-19 и в същия миг да запазим животите ни “, уточни представителят на Световната здравна организация.

„ 2021 година беше мъчителна година за всички нас, само че не можем да си позволим да бъде пропиляна година. Всички би трябвало да научим уроците, които тази година ни преподаде. В това отношение 2022 година би трябвало да бъде краят на пандемията на COVID-19, само че би трябвало да бъде и началото на нещо друго – нова епоха на интернационална взаимност и национално единение “, разяснява още представителят на СЗО.

„ Нашият триумф зависи от това по какъв начин и по кое време прилагаме тези принадлежности. Трябва да продължим да усилваме равнищата на имунизация и да поддържаме всички виновни за контрола на болестта. Спазването на мерите е доста значимо при разновидности като Делта и Омикрон “, безапелационен е доктор Скендер Сила.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР