Най-малките ферми в България, простиращи се на площ до 100

...
Най-малките ферми в България, простиращи се на площ до 100
Коментари Харесай

България иска най-малките ферми да са освободени от “зелени изисквания”

Най-малките ферми в България, разпростряли се на повърхност до 100 дка, да бъдат освободени от новите зелени условия на Европейска комисия в новия програмен интервал (2021-2027). Такава позиция отстоява България дружно със страните от Вишеградската четворка, като общите дейности за бъдещата обща селскостопанска политика бе завършена в обща декларация.

" Важно е да запазим опцията за изключване на фермерите с до 10 ха(100 дка) обработваема земя ", споделя Десислава Танева, представена от пресцентъра ѝ.

България и Вишеградската четворка упорстват още оптималния наложителен %, ориентиран за екологични площи, да не бъде повече от 5%.

Очаквано страната ни продължава да се бори за опазване на така наречен " преходни помощи ", най-голямата от които са дотациите за различен занаят на тютюна. В момента тя се получават от 40 000 души, които в интервала от 2007 до 2009 година са се занимавали с тютюн. Предложението на страната ни референтната година за новия програмен интервал да е 2018 година

Последно, на 14 септември стана ясно, че тютюнопроизводители ще получават милиони от бюджета за " различен занаят " още 2 години. През пролетта на 2020 година към 40 000 производители аплайваха за 72 млн. лева, които ще бъдат изплатени напролет на 2021 година Парадоксалното е, че въпреки че помощта е за прекосяване към различен занаят, няма възбрана фермерите, които я получават, да се занимават с тютюн. И към 5000 от тях действително го вършат. Т.е. идните за разплащане 72 млн. лева дотации ще отидат при малко над 5000 индивида, които и не престават да се занимават с тютюн, и до още 37 000, които действително са се отказали.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР