Най-малката къща в света се намира във френска лаборатория. Тя

...
Най-малката къща в света се намира във френска лаборатория. Тя
Коментари Харесай

Колко голяма е най-малката къща в света

Най-малката къща в света се намира във френска лаборатория. Тя има 4 стени, прозорци, врата, покрив и комин, само че е невидима с невъоръжено око – огромна е няколко микрона и дефинира нови предели за извънредно дребните неща, предават Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Става въпрос за изследване на лаборатория на Френския център за научни проучвания в Безансон, Източна Франция, което е почтено да наследи традициите на този град в часовникарството. Построената микроскопична къща е необятна 10 микрона, дълга 20 микрона и висока 15 микрона. " Размерите й са по-малки от тези на човешки косъм - съобщи един от основателите й Жан-Ив Рош. - Така се дефинират нови предели за точност и размери на обекти. "

" Никой различен не може да сглоби въпросната микроскопична къща заради изискваната за задачата точност ", разясни заместник-ръководителят на лабораторията Микаел Готие.

Микрокъщата е построена във вакуумна камера с размер 60 куб. см. Във вакуумната камера има електронен микроскоп, който може да усили 1 милион пъти следения обект, йонно оръдие с роля на горелка и робот, който се употребява за пренасяне на части от къщата.

Учените ръководят робота и йонното оръдие посредством компютър. Йонното оръдие изрязва образец на къщата върху стъклена мембрана с дебелина 1,2 микрона (1 микрон = една хилядна част от милиметъра), преди да означи гънките в основите на стените, които сами " се изправят ", без човешка интервенция. Впоследствие се прибавят покривът и коминът.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР