Най-лютата чушка е българска! Тя е стотици пъти по-пареща от

...
Най-лютата чушка е българска! Тя е стотици пъти по-пареща от
Коментари Харесай

Най-лютата чушка е във варненско село! Български дух ще подобрява рекорди

 Най-лютата чушка е българска! Тя е стотици пъти по-пареща от пипера, който се отглежда до момента у нас, и може да накара най-големия обожател на лютото да плаче като малко дете.

" Няма човек, който да не сме разплакали. При нас са идвали огромни фенове на лютото. Опитват и реват ", споделя пред " България Днес " бащата на огнения зарзават Христо Родинов.

Той и фамилията му отглеждат над 300 сорта люти чушки във варненското село Страшимирово. Преди шест години стартират да вършат опити с разнообразни типове с вярата да основат най-лютата чушка, която да популяризира България. Христо и жена му Дарина кръстосват карибските сортове алено хабанеро и тринидад скоруба скорпион, с цел да заченат нещо, каквото няма на никое място по света. След години интензивен труд съумяват. Щастието е толкоз огромно, че родителите на най-лютия зарзават вземат решение да му създадат особено кръщене. Подготвят малко съревнование и избират най-хубавия участник за кръстник.

" Кръстихме чушката " български дух ". Освен по лютивина тя се разграничава и по мирис. Отвътре мирише на цитрус. Надяваме се с нея в действителност да успеем да вдигнем българския дух ", добавя фермерът.

Зеленчукът към този момент е изпратен за проучване в лаборатория. Резултатите ще покажат какъв брой тъкмо е люта чупката, само че съгласно основателя й ще усъвършенства всички върхове. За момента най-парливата чушка в света е каролина рийпър - 2 200 000 сковила. А най-огнената чушка, основана до този миг от земляк, е " български морков " - 20 000 сковила. Сковил е мерната единица, с която се мери степента на лютивост на пипера. Скалата е кръстена на американския химик Уилбър Линкълн Сковил.

Семейство Родинови се надяват новият вид чушки да разбие всички ранглисти и съвсем са уверени в това. Изчакват единствено точните резултати, с цел да могат да патентоват продукта си.

Чушките за Христо са занимание и той обича да опитва с тях. Запазва част от новите си планове в загадка, само че издава, че един от новите типове чушки ще е разноцветен.

Освен с най-лютата чушка семейство Родинови могат да ви почерпят и с най-лютото сладко. Съпругата на Христо – Дарина, подготвя два типа - едно по-меко и едно, от което да ви се подпалят подметките. Второто е приготвено точно с " български дух " и съчетава в себе си три аромата.

" Първо е сладко, по-късно става суперлюто и най-после се усеща цитрусовият мирис ", издава Родинов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР