Най-лошото от регулаторните мерки в Китай е отминало, като Пекин

...
Най-лошото от регулаторните мерки в Китай е отминало, като Пекин
Коментари Харесай

Икономисти: Най-лошото от регулаторните мерки в Китай отмина

Най-лошото от регулаторните ограничения в Китай е отминало, като Пекин насочва вниманието си към поддръжка на икономическия напредък, настояват икономисти.

Това не значи завършек на регулациите, които бяха наложени в секторите на интернет технологиите, недвижимите парцели и други промишлености през последната година, само че е индикация, че предстоят по-малко огромни промени, считат анализатори.

Икономическият напредък в Китай се забавя до 4% на годишна база през четвъртото тримесечие на предходната година, макар че китайската стопанска система нараства с 8.1% за цялата година. Слабите потребителски разноски повлякоха надолу икономическия напредък, до момента в който редица регулаторни ограничения ускориха несигурността за фирмите в добавка към пандемията от ковид.

Новият приоритет на китайските водачи за 2022 година е да защитят 5-процентния стопански напредък, споделя пред CNBC старши икономистът на Macquarie за Китай Лари Ху. Това значи, че “пикът в антимонополните ограничения, пикът в стягането на имотния пазар и пикът в декарбонизацията са зад нас.”

“Достигнатият пик в регулациите значи по-малко и не толкоз интензивни регулаторни промени тази година, откакто фокусът върху регулациите от предходната година отстъпи път на фокуса върху икономическия напредък,” споделя още Ху. “Иначе казано, това значи, че най-лошото е отминало, само че това не значи връщане към предишното.”

През 2021 година Пекин предприе ограничения против хипотетичното монополно държание на интернет колоси, като Alibaba, против задлъжнялостта на строителни компании и против районни провали във връзка с намаляването на излъчванията от въглероден диоксид.

Резките промени навредиха на бизнеса, което докара до спирания на зареждането на фабрики и всеобща загуба на работни места в центрове за извънучилищни занимания.

През последните няколко месеца обаче формалните изказвания сочат към намаляване на позицията на Пекин, настояват анализатори.

“Както съобщи почитан държавен чиновник през декември, държавното управление ще се въздържа от политики, които имат негативен резултат върху икономическия напредък,” споделя Живей Жанг, старши икономист в Pinpoint Asset Management. “Президентът Си Дзинпи също по този начин разгласява публикация, в която удостоверява значимостта на цифровата стопанска система. Очаквам държавното управление да се концентрира върху икономическата непоклатимост тази година.”

Жанг не чака превръщане на регулациите, а просто по-малко основни промени. Неговият въпрос е “как и по кое време държавното управление ще ползва политиките, които разгласи през предходната година, като пилотната стратегия за имотните налози и промяната при регистрациите на първичните обществени предлагания на акции.”

Изявления от тази седмица допълниха сигналите по отношение на това по какъв начин Пекин би понижил твърдостта си.

През декември водачите на страната към този момент бяха премахнали ограниченията против монополите, имотната политика и въглеродната индиферентност от листата с стопански задания за 2022 година, споделя Ху от Macquarie.

Тази седмица главната организация за икономическо обмисляне в Китай и две министерства отложиха с пет години до 2030 година таргета за годината, в която стоманодобивната промишленост би трябвало да доближава върхови въглеродни излъчвания.

Тези спомагателни пет години може да понижат бремето на стоманодобивните компании, като им разрешат да разпределят във времето вложенията в декарбонизация и да заобикалят огромни финансови разноски в кратковременен проект, споделят анализатори на Moody’s.

Те не чакат смяната да засегне задачата на страната за реализиране на върхови въглеродни излъчвания до 2030 година

Също тази седмица Централната банка на Китай разгласи ограничения, с които освободи повече средства за имотната промишленост.

Повече връзка с пазарите

В обява в People’s Daily от тази седмица беше декларирано, че въпреки разпоредбите за потребление на капитала да са нужни за ограничение на монополистичното държание, стопанската система продължава да има потребност от капитали, с цел да пораства.

Мерките на Пекин против хипотетичното монополистично държание бяха ориентирани по-конкретно против софтуерни компании, като Alibaba, чиито акции се търгуват в Съединени американски щати. Тези и други ограничения след листването на компанията за споделени пътувания Didi в Ню Йорк в края на юни накараха интернационалните вложители краткотрайно да спрат да влагат средства в страната.

В публикацията в People’s Daily “се загатва, че регулаторните ограничавания за интернет бранша ще останат, само че евентуално ще бъдат основани повече на правила и несигурността ще намалее с оформянето на регулаторната рамка,” споделя Брус Панг от China Renaissance.

Той също по този начин отбелязва по какъв начин китайските ръководители са почнали да споделят по-добре с пазара по отношение на претекстовете и аргументите за регулациите, както и за сферите на предстоящ надзор от страна на държавното управление.

Това не е краят на регулациите

Достигането на върха на регулациите сигурно не значи техния край, споделя Ху от Macquarie.

За 2022 година Пекин натъртва на стабилността на първо място. През втората половина на годината ръководещата Китайска комунистическа партия ще се събере, с цел да дефинира някои управителни позиции, измежду които и предстоящото удължение на мандата на президента Си Дзинпин.

В момента икономическият напредък в Китай се забавя, а страната се бори с растеж на случаите на COVID-19.

“Регулаторната вълна от 2020-21 година докара доста нежелани последици,” споделя Ху. “Например бизнес доверието понижа, имаше спад при имотния бранш, а цените на суровините скочиха.”

“Последиците от дейностите на Пекин са, че елементарно може да се прекали. В резултат на това водачите би трябвало от време на време да прибягват до фини настройки, да дефинират по кое време да разгласят победа и да минават към идната акция,” споделя Ху. “Това се е случвало толкоз доста пъти в последните 100 години и ще продължи да се случва и в бъдеще.”
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР