Най-лошото обаче отмина, казват от ръководството на FoxconnСъкращаването на поръчките

Най-лошото обаче отмина, казват от ръководството на FoxconnСъкращаването на поръчките ...

Производителят на iPhone с близо 90% спад на печалбата.


Най-лошото обаче отмина, казват от ръководството на Foxconn

Съкращаването на поръчките за iPhone причини на Foxconn най-големия тримесечен спад на печалбата
(снимка: CC0 Public Domain)

Базираната в Тайван компания Foxconn, най-големият производствен партньор на Apple и редица други големи световни марки, обяви спад на нетната печалба с 89% до 2,1 милиарда тайвански долара (70 милиона долара) през първото тримесечие на годината.

За компанията, която дължи повече от половината си приходи на производството на смартфони iPhone и друга електроника за Apple, това е най-големият спад на нетната тримесечна печалба в цялата й история, съобщи Блумбърг, позовавайки се на висш мениджър на Foxconn.

Постъпленията на Foxconn за периода януари-март са намалели с почти 12% и възлизат на 929,7 милиарда тайвански долара (приблизително 30 милиарда долара). Това се дължи изцяло на пандемията от коронавирус, която принуди Foxconn да спре производствените си линии, поради спад в глобалното търсене на смартфони.

Пандемията вече е струвала на Foxconn поне 10 милиарда тайвански долара (приблизително 334 милиона долара), но част от тези загуби ще бъдат компенсирани от китайското правителство. Най-лошият период за компанията вече е отминал, но несигурността на глобалния пазар за смартфони затруднява изготвянето на надеждни прогнози за следващото тримесечие.
още по темата
Foxconn очаква спадът на приходите през второто тримесечие на 2020 г. да не надхвърли едноцифрен процент, в сравнение със същия период на миналата година. Но все пак за компанията това ще бъде трето поред тримесечие със спад на приходите.

Пандемията COVID-19 и карантинните мерки, предприети във връзка с нея в световен мащаб, доведоха до рязък спад в търсенето на електроника. Много партньори на Apple трябваше да спрат производството си, след като компанията затвори всичките си 42 магазина в Китай. По-късно Apple започна да затваря магазини и в други страни.

Източник: technews.bg