Най-лошо остава представянето на България по отношение на достъп и

...
Най-лошо остава представянето на България по отношение на достъп и
Коментари Харесай

Условията за бизнес в България се влошават за четвърта поредна година

Най-лошо остава представянето на България във връзка с достъп и свързване към електропреносна мрежа - 151-о място от 190 страни

© Надежда Чипева Конкурентността на България като дестинация за правене на бизнес пада за четвърта поредна година по отношение на останалите страни по света. Това демонстрира годишната ранглиста Doing Business за 2020 година, изготвяна от Световната банка, където България отстъпва две места до 61-а позиция измежду 190 стопански системи по света. Класацията мери локалните условия за правене на бизнес по 46 индикатора, групирани в 10 категории. Като цяло оценката на страната леко се усъвършенства - от 71.24 до 72 точки от 100 в границите на година, само че това е прекомерно дребна разлика по отношение на темпа, с който се движат други страни. За информация, съгласно специалистите на Световната банка 115 от обсъжданите страни са облекчили изискванията за бизнес по отношение на предходния отчет.

България остава обратно по отношение на други страни по света при съпоставяне на процедурите, нужни за пускане на бизнес, за приемане на разрешителни за градеж, за заем и достъп до електричество, признание на изпадането в несъстоятелност и заплащането на налози. Причината е, че страната не е трансформирала нищо в регулациите и условията по отношение на предходната година.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Какво (не) се трансформира

Най-голямо утежняване на конкурентността на България тази година е очевидно в категорията " пускане на бизнес ". Тук страната отстъпва с 14 позиции и пада до 113-о място в общата ранглиста. Причината е, че нито броят процедури, нито времето или минималния дължим капитал за пускане на бизнес са се трансформирали през последната година. Разходите, обвързани с процеса, даже понижават по отношение на междинните приходи в страната. Но пък доста от останалите страни вършат усъвършенствания и това в последна сметка се отразява на класирането на България. Гърция да вземем за пример, която в тази група индикатори се изкачва с 33 места до 11-а позиция за година, е понижила нужния брой дни за пускане на бизнес от 12.5 през 2018 година до 4 през тази. В България нужните дни са 23.

Страната пада в общата ранглиста и във връзка с приемането на разрешителни за градеж (с 6 позиции до 43-о място), приемането на заем (със 7 позиции до 67-о място), заплащането на налози (с 5 позиции до 97-о място) и признание на изпадането в несъстоятелност (с 5 позиции до 61-о място), като и тук повода е в неналичието на промени.

Най-лошо остава представянето на България във връзка с достъп и свързване към електропреносна мрежа - 151-о място от 190 страни в тази група знаци. За това са нужни шест процедури, 262 дни и над четири пъти повече средства, в сравнение с е междинния приход на човек в страната (тук не влизат разноските за Данък добавена стойност или възможни подкупи). В тази група България получава обща оценка от 55.1 точки, а междинното за Европа и Централна Азия, където попада страната, е 75.6 точки от 100. В Словения да вземем за пример, която е на 23-о място във връзка с достъпа до електричество и на 37-о в общата ранглиста, са нужни 5 процедури, 38 дни, а цената се равнява на междинния приход на човек от популацията.

От друга страна, България се подрежда на 25-о място във връзка с отбрана на правата на миноритарните акционери, като това е усъвършенстване с 8 позиции по отношение на предходната година. Тук страната получава оптимален брой точки за правата, които имат миноритарните акционери и корпоративната бистрота.

Най-напред в класацията пък страната се нарежда при изискванията за задгранична търговия - на 21-о място както предходната, по този начин и тази година. В тази група лидерските позиции като цяло са заети от страните от Европейски Съюз, с помощта на единния пазар в съюза.

Глобалните водачи

Топ 3 на страните с най-хубави условия за бизнес остават Нова Зеландия, следвана от Сингапур и Хонконг. От страните членки на Европейския съюз водачи са Дания, Англия и Швеция.

При общото класиране страните са разграничени в няколко групи въз основата на географското им местонахождение и на междинните приходи на популацията. България попада в район Европа и Централна Азия, от който са изключени богатите страни от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). В тази група пред страната ни са страни като Грузия (седма в общата класация), Македония (17-а), Русия (28-а), Турция (33-а), Сърбия (44-а), Черна гора (50-а) и Румъния (54-а).

От страните в Европейския съюз единствено Люксембург и Гърция имат по-ниски позиции в общата ранглиста от България и заемат надлежно 72-о и 79-о място.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР