Най-лесно би било просто стопаните на домашни любимци да спазват

...
Най-лесно би било просто стопаните на домашни любимци да спазват
Коментари Харесай

За да няма повече „хората, кучета ги яли”

Най-лесно би било просто стопаните на домашни любимци да съблюдават законите и разпоредбите, а в случай че не желаят – да бъдат наказвани. След следващото нахлуване на „ зле възпитан” питбул, грубо наръфал своята господарка и двама мъже, наети да го дресират, е извънредно време да спрат лакърдиите „ за” и „ против” кучетата да се извеждат с намордник и на каишка, а нарушителите да заплащат солени санкции.



Питбулът, нападнал стопанката си и своите дресировчици през уикенда, е следващият кървясъл случай, в който кучета безусловно „ ядат” хора. Миналия месец умря 77-годишна жена, която беше нападната от свободно скитащ питбул в монтанско село. Ангелина бе блъсната от кучето на улицата, закараха я в болница, само че тя повече не стана...

Преди месец съдът в Козлодуй наложи 1000 лв. на друга дама, горда притежателка на такава порода псе, който пък в края на предходната година атакува мъж, бутна го и той си счупи таза....

През май т.г. питбул раздра крайници на жена в Асеновград. А през февруари различен образец от същата порода атакува семейство в Хасково...

Случилото се при започване на юни, когато 39-годишният Димитър от софийското село Владо Тричков бе раздран от пет кучета Кане Корсо, може да ви се коства като сюжет от злокобен хорър, но не е. Истина е. Трагична и тъжна действителност в българската реалност.

Ще спра дотук с обобщението на показателните случаи, в които четириноги, заради животинската си същина, атакуват хора. Разбира се, че постоянно в такива моменти с съображение си споделяме, че не са отговорни животните, а хората. Обаче си знаем какъв брой нехайни и безхаберни люде има измежду нас, заради което е значимо да има ред и наказания за тези, които отхвърлят да ги съблюдават.

На 26 юни депутатите гласоподаваха промени в Закона за ветеринарномедицинската активност, регламентиращи от 100 лева на 1000 лева да скочи глобата за притежатели на нападателни кучета, които ги извеждат без мотив и намордник. С 500 лева да бъдат глобявани тези, които разхождат кучетата си на детски площадки и тук-там, обозначени от общините със забранителни знаци. А 300 лева да е глобата за притежатели на кучета над 5 кг, които ги пускат свободно или ги извеждат без каишка.

Досега всички наказания за сходно държание бяха 100 лева и се вижда какъв резултат имат. Важно е също по този начин да има постоянни инспекции дали тези новогласувани правила ще се съблюдават. Защото слабият надзор подсигурява просперирет на нарушителите както до момента и, да не дава Бог, още и още кървави произшествия сред хора и кучета.

У нас всеки може да си отглежда куче от рискови породи, само че в страните - побратими нам от Европейски Съюз са въвели строги регламенти, посредством закони в отбрана и поддръжка на първо място на човешкия живот. Такива са Германия, Англия, Италия, Франция, Португалия Полша и други..

Едно от най-разпространените огромни и нападателни кучета – ротвайлерът, е със специфичен режим във Франция, Италия, Румъния, Португалия, Украйна и Испания.

Породата Дого аржентино пък е неразрешена в Испания, Англия, Италия, Румъния, Норвегия, Португалия, Малта и Украйна.

В Испания да вземем за пример, с цел да станеш притежател на такова куче, би трябвало да си над 18 години, да не си бил осъждан и да имаш застраховка за отговорност на стойност 120 хиляди евро.

Във Франция притежателите минават обучителен курс за развъждане на по-агресивни кучета. Разхождането им на публични места е строго неразрешено. Ако това се случи или кучето да ухапе човек, притежателят може да отиде в пандиза за три месеца и да заплати санкция от 3750 евро.

Може би би трябвало по-често да си припомняме тези известни съпоставения, с цел да стане по-ясно за всички, че в Европа би трябвало да се стремим да сме като европейците. Не ли?!

Както споделяше героят на Чехов Романсов в „ Разговор на човек с куче”: „ Та ти... ти можеш да ръмжиш против човек? А? За пръв път в живота си слушам. Бога ми... А белким не знаеш, че индивидът е венецът на творението?”
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР