Най-красивата и пищна Сирница се задава в Подбалкана. Стотици деца,

Най-красивата и пищна Сирница се задава в Подбалкана. Стотици деца, ...

С клада до небето посрещат Сирница в Стремската долина.Най-красивата и пищна Сирница се задава в Подбалкана. Стотици деца, младежи и мъже от Калофер до Клисура са мобилизирани да доведат доброто и пролетта и да сложат началото на земеделския труд. От миналия ден действат няколко работилници за маски и костюми. Деца рисуват хилядолетните символи на кукерите върху хартия и ги редят в изложби, за да прогонят тъмните сили и доведат доброто.

Невиждан досега карнавал стягат в Сопот. Зрелищната фиеста ще бъде в неделя, 18 февруари, от 15.30 часа. Деца и младежи вече стягат маските и репетират кукерските стъпки с хлопки и звънци по поясите. За първи от десетилетия градът на Вазов ще бъде огласен от звъна на собствена група. Заедно с кмета Деян Дойнов те учредиха клуб „Сопотските чичовци” и в неделя, със страшни и красиви маски ще завихрят първия си танц около буен огън. Управата на града вече осигури дърва за кладата, пламъците ще се извият високо в небето. Това е ясно отсега, тъй като преди да бъде запалена кладата, тя ще достигне 4 метра. Карнавалът ще се вихри с пълна сила на площада между кино „Александър Вазов и църквата „Св. св. Петър Павел””. Нека всеки облече карнавален костюм и дойде на празника, покани кметът Деян Дойнов. Гостите и участниците в карнавал ще наблюдават възстановка на  традиционното хамкане, съпътствано с изложба на типичните за Сирни Заговезни ястия. На трапезата ще бъдат подредени ястията, представени  в конкурса за сирнишки гозби. Тогава ще бъде обявена и маската победител в друг, конкурс. Празникът се организира от община Сопот и къща-музей „Иван Вазов”.

В Карловска община вече редят най-красивите кукерски маски рисунките, върху които са изобразени древните знаци, пренасяни върху кауците и гуглите на старците и джамалите от поколение на поколение. В нея участват 70 произведения на деца от 7 до 17 години, който вече трета година се организира от ВМРО с подкрепата на общинска библиотека „Д-р Иван Богоров”.

Изложбата съпътства големия празник Старчовден в Карловско. Той  ще бъде на площад „20 юли” в събота и започва в 10 часа. Близо 300 кукери от 13 населени места в Карловско  ще завихрят своите танци, а разлюлени от стъпките им хиляди звънци и хлопки ще огласят Стремската долина. Около 13 часа всяка кукерска група ще се отправи към своето село и ще пренесе ритуала на местния площад.

Източник: marica.bg