Най-красивата и пищна Сирница се задава в Подбалкана. Стотици деца,

...
Най-красивата и пищна Сирница се задава в Подбалкана. Стотици деца,
Коментари Харесай

С клада до небето посрещат Сирница в Стремската долина

Най-красивата и обилна Сирница се задава в Подбалкана. Стотици деца, младежи и мъже от Калофер до Клисура са мобилизирани да доведат положителното и пролетта и да сложат началото на земеделския труд. От предишния ден работят няколко работилници за маски и костюми. Деца рисуват хилядолетните знаци на кукерите върху хартия и ги редят в изложения, с цел да прогонят тъмните сили и доведат положителното.

Невиждан до момента карнавал стягат в Сопот. Зрелищната фиеста ще бъде в неделя, 18 февруари, от 15.30 часа. Деца и младежи към този момент стягат маските и репетират кукерските стъпки с хлопки и звънци по поясите. За първи от десетилетия градът на Вазов ще бъде огласен от звъна на лична група. Заедно с кмета Деян Дойнов те учредиха клуб „ Сопотските чичовци ” и в неделя, със страшни и красиви маски ще завихрят първия си танц към избухлив огън. Управата на града към този момент обезпечи дърва за кладата, пламъците ще се извият високо в небето. Това е ясно занапред, защото преди да бъде запалена кладата, тя ще доближи 4 метра. Карнавалът ще се вихри с цялостна мощ на площада сред кино „ Александър Вазов и църквата „ Св. св. Петър Павел ” ”. Нека всеки облече карнавален костюм и пристигна на празника, предложения кметът Деян Дойнов. Гостите и участниците в карнавал ще следят възстановка на  обичайното хамкане, придружено с галерия на типичните за Сирни Заговезни ястия. На трапезата ще бъдат подредени ястията, представени  в състезанието за сирнишки гозби. Тогава ще бъде оповестена и маската победител в различен, конкурс. Празникът се провежда от община Сопот и къща-музей „ Иван Вазов ”.

В Карловска община към този момент редят най-красивите кукерски маски рисунките, върху които са изобразени античните знаци, пренасяни върху кауците и гуглите на старците и джамалите от потомство на потомство. В нея вземат участие 70 творби на деца от 7 до 17 години, който към този момент трета година се провежда от Вътрешна македонска революционна организация с поддръжката на общинска библиотека „ Д-р Иван Богоров ”.

Изложбата съпътства огромния празник Старчовден в Карловско. Той  ще бъде на площад „ 20 юли ” в събота и стартира в 10 часа. Близо 300 кукери от 13 обитаеми места в Карловско  ще завихрят своите танци, а разлюлени от стъпките им хиляди звънци и хлопки ще огласят Стремската котловина. Около 13 часа всяка кукерска група ще се насочи към своето село и ще придвижи ритуала на локалния площад.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР