Най-късно от декември следващата година всяко билетче за пътуване с

...
Най-късно от декември следващата година всяко билетче за пътуване с
Коментари Харесай

Нова система слага край на предаването на билети в София

Най-късно от декември идната година всяко билетче за пътешестване с градския превоз ще е с QR код, дата и час на издаване и спирка, на която е закупено. Така ще се постави завършек на практиката хората да си предават билети.
В кабините на водачите в превоза ще бъдат инсталирани тъчскрийнове, от които ще излиза всеки билет, който пасажер си купува от тях. Това ще е част от новата електронна система за таксуване в превоза, която би трябвало да проработи до края на идната година и да постави завършек на перфораторите, оповестява в. " 24 часа ".
Монтажът на новите устройства, които включват валидатори, камери за видеонаблюдение, бордови компютър и тъчскрийн, към този момент е почнал. До момента са оборудвани 8 транспортни средства, като до края на август с новите устройства би трябвало да са снабдени общо 36 возила на градския превоз, обясниха от Центъра за градска подвижност.
Новата билет система ще коства 73,2 млн. лева без Данък добавена стойност. Тя се построява от българо-турския консорциум " Си Ен Си София тикетинг систем ". Отделно ЦГМ ще заплати още 5,85% от приходите от продадените карти и билети през нея, само че не повече от 10 млн. лева
До декември 2020 година би трябвало да бъдат инсталирани 15 000 устройства за продажба на билети в транспортните средства, 52 метростанции и над 80 търговски обекта. Освен това би трябвало да бъдат интегрирани съществуващите системи, както и да се сложи видеонаблюдение във всички рейсове, трамваи и тролеи.
Новата билет система ще разрешава пазаруването на транспортни документи през банкови карти и мобилни телефони. Освен това тя би трябвало да дава опция билетите да се заплащат за изминато разстояние или за пропътувано време.
Преди това обаче системата щяла да се тества 1 година и по-късно общинските съветници ще решат по какъв начин ще се заплаща билетът в София.
До края на годината пък би трябвало да е подготвен цифровият ваучър за паркиране в синя и зелена зона, който СОС одобри през вчерашния ден. Вероятно ЦГМ ще създаде свое приложение, през което да може да се купува цифров ваучър.
Ще търсим и сътрудници, които да оферират тази услуга през други приложения против 10% отстъпка от продажбите, изясни шефът на ЦГМ Христиан Петров.
В момента над 90% от заплащанията за паркиране в зоните е с SMS-и, а за 1 година приходите от това са към 13 млн. лева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР