Най-късно до юни 2023 г. законопроектът за промени в съдебната

...
Най-късно до юни 2023 г. законопроектът за промени в съдебната
Коментари Харесай

Дечев: До юни трябва да се приемат промените в съдебната власт, за да не изгубим милиони по ПВУ

Най-късно до юни 2023 година законопроектът за промени в правосъдната власт би трябвало да стане закон и в случай че не се случи, допустимо е да се забавят парите по ПВУ или дефинитивно да бъдат изгубени. Става дума за стотици милиони евро. По-важно е обаче да покажем, че нямаме орган, който да е безотговорен и с огромни пълномощия.

Това сподели Емил Дечев, зам.-министър на правораздаването пред NOVA NEWS.

По думите му Министерството на правораздаването е било настоятелно за правосъдната промяна.

" Законопроектът беше вкаран на 30 декември. В първичния си вид беше подготвен в края на юли 2022 година Имаше съглашение с Венецианската комисия преди законопроектът да влезе в Народното събрание, тя да даде своята експертна оценка. На 24 октомври публично излезе отчета ѝ с разбор и рекомендации. След това ние работихме по подобряването на законопроекта. Чакахме и решението на Комитета на министрите в Европа и Европейски съд по правата на човека. След като излязоха с позитивно мнение на 10 декември поставихме плана на публично разискване, което на 19-ти завърши. На 23 декември е гласуван на Министерски съвет, на 29 декември е вкаран в Народно събрание ", изясни хронологията той.

Според него механизмът за следствие на основния прокурор посредством самостоятелен магистрат е значим, само че не е единственият.

" Около 70 проблема общо се вземат решение със законопроекта. Опитваме се и да понижим безспорната власт на основния прокурор, вкарваме механизъм за краткотрайното му премахване за съзнателно закононарушение. Сега законът планува всеки един арбитър, прокурор или следовател краткотрайно да бъде отхвърлен, в случай че е бил притеглен като обвинен за съзнателно закононарушение, само че от тях е изключен основния прокурор. Ако бъде притеглен той като обвинен, самичък би трябвало да си внесе предложение до прокурорската гилдия, тя краткотрайно да го в профил от служба, което е фантастика ", разяснява той.

Дечев разкри, че в случай че му бъде препоръчано да остане на поста, ще одобри.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР