Най-късно до средата на лятото би трябвало да заработи фериботната

...
Най-късно до средата на лятото би трябвало да заработи фериботната
Коментари Харесай

От февруари започва драгирането на река Дунав в румънския участък за бъдещия ферибот

Най-късно доникъде на лятото би трябвало да проработи фериботната връзка сред Русе и Гюргево. Това стана ясно от извършена в северната ни съседка среща на регионалния шеф Анатоли Станев и ръководителя на Окръжния съвет Думитру Беяну.

До броени дни румънците увериха, че ще стартират драгирането на Дунав в сектора до бъдещето пристанище на ферибота. Също по този начин ще би трябвало да се създадат и поправки на пунктовете за граничен надзор на терминала. Той към този момент е и водоснабден.

Тепърва следва и построяването на трафопост, който да обезпечи електричество за потребностите на новия гранично контролно-пропускателен пункт.



От българска страна следва ремонт на кабинките, където ще се обитават другите звена на институциите, както и тяхното обзавеждане с нужната техника. Ще бъдат инсталирани и няколко бариери от най-голям клас, тъй че да се обезпечи ефикасен надзор на прекосяването на тежкотоварния трафик и да се избегнат възможни тапи на новото трасе. Ще бъде положена и хоризонтална маркировка, а също по този начин ще се слагат и знаци за облекчение на водачите.

Фериботът ще бъде употребен за тежкотоварния трафик, като на този стадий концепцията е да има два кораба, а на денонощие да се обслужват над 200 камиона в едната посока.

Самото прекосяване на реката ще бъде в границите на към 30 минути, по толкоз ще лишава натоварването и разтоварването на тировете.

Автор: Венета Николова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР