Най-късно до 1 декември ще заработят общо 22 сензорни станции

...
Най-късно до 1 декември ще заработят общо 22 сензорни станции
Коментари Харесай

До 1 декември ще заработят 22 сензорни станции за качеството на въздуха в София

Най-късно до 1 декември ще проработят общо 22 сензорни станции за следене на индикаторите на атмосферния въздух на територията на Столичната община. До края лятото те ще бъдат инсталирани в разнообразни региони на града, заяви през днешния ден пред публицисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която участва на монтирането на първата станция в регион " Красно село ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Столичната община извършва план, финансиран напълно с европейски средства по програмата " Балкани - Средиземно море ", ориентиран към целия район. Партньори на София по него са Никозия, Тирана, Скопие и Солун, сподели Фандъкова. Бюджетът, провиснал на Столичната община, е 500 хиляди евро и е очакван за закупуването и монтирането на станциите, за разбор на данните от тях и за основаване на модел, който да помогне на общината да предприе съответните ограничения. Общият бюджет на плана за всички градове, сътрудници по плана, е 1,4 млн.евро, заяви кметът.

По думите й това е първата система на Следствен отдел към окръжна прокуратура за премерване на качеството на въздуха. Информацията от тези станции ще даде опция общината да реагира и да подхващаме ограничения, а на жителите - да са осведомени. Данните ще бъдат налични в действително време на уеб страницата на общината, дружно с информацията от петте измервателните станции на Изпълнителната организация " Околна среда ". Определянето на местата за слагане на 22-те станции е в резултат на доста сериозен теоретичен разбор, изясни кметът Фандъкова.

Новата система ще добавя тази на Агенцията по околна среда, чиито индикатори, жителите от дълго време могат да наблюдават онлайн. Нашата упоритост и цел беше да създадем лична система, да можем да покрием оптимално територията на общината, сподели кметът. Тя напомни, че общината извършва стратегия от над 100 ограничения за възстановяване на качеството на атмосферния въздух в София. Едно от значимите посоки в тази стратегия е по-добра осведоменост на жителите. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР