Най-късата пешеходна улица в София Малко Търново заживява нов живот

...
Най-късата пешеходна улица в София Малко Търново заживява нов живот
Коментари Харесай

Най-малката улица в София ще разказва градски истории

Най-късата пешеходна улица в София " Малко Търново " заживява нов живот след възобновяване, осъществено това лято. Тя ще се трансформира в " Улица на времето "   като ще показва митове и разкази от историята на града посредством детайли от градския дизайн. Проектът за възобновяване е по самодейност на Столичeн общински съвет и Направление Архитектура и градоустройство и се реализира през летните месеци с подаяние от строително-инвестиционната компания BLD. Улицата към този момент е отворена за прекосяване с сменена подземната инфраструктура и настилки, отстранени течове, пребоядисани фасади, почистено окабеляване, и ново осветяване и детайли, въодушевени от достоверния образ на улицата от началото на предишния век. Финалната фаза ще бъде точно превръщането й в неотразим повествовател, който споделя историите си със особено построена " линия на времето ".

“Нарекохме финалната фаза от обновяването на улицата посредством градски дизайн “Улица на времето ”, защото сплотяващият детайл сред историите и градските легенди на Малко Търново е точно времето. ”, описа Филип Бояджиев от екипа – създател на плана. “Ще използваме несъвършенствата и дребните козметични недостатъци на улицата, с цел да ги превърнем в резултати и пространства, които споделят с минувача, канят го да остане и му описват историята ул. Малко Търново в подтекста на София. “ Тук освен стените, само че и вратите ще приказват. Според идейния план, те ще бъдат интерактивни, тъй че, при разбъркване на механизмите за отварянето им, ще се демонстрират разнообразни архитектурни пейзажи от предишното на града. Висящи градини и специфични места за отдих ще допълват преобразяването на уличката. Материалът, който ще се употребява като водещ акцент е кортен - специфична стомана, която във времето се развива /цветово/ от черно, към мрачно кафяво през оранжево. На пръв взор наподобява по този начин, като че ли корозира, само че в действителност " узрява " и заздравява от ден на ден с времето.

Концепцията за “Улица на времето ” можете да разгледате ТУК. Ако желаете да споделите противоположна връзка и хрумвания за реализацията й, можете да се свържете с екипа на самодейността на [email protected]. Ето по какъв начин наподобяват част от концепциите:
2-m.png
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР