Най-известното оръжие в историята на изкуството е открито през 1960

...
Най-известното оръжие в историята на изкуството е открито през 1960
Коментари Харесай

Револверът на Ван Гог продаден за 162 000 евро

" Най-известното оръжие в историята на изкуството " е намерено през 1960 година в поле покрай мястото, където художникът е живял последните седмици от живота си.

Револверът, с който евентуално се е прострелял Винсент ван Гог бе продаден за 162 000 евро на дневния търг в Drout, Париж. AuctionArt Rémy Le Fur, който оцени лота на 40-60 хиляди евро, назова револвера „ най-известното оръжие в историята на изкуството ". Името на купувача към момента не е оповестено.

Няма съвсем никакво подозрение, че продаваният револвер Лефоше е самото оръжие, с което Ван Гог се е прострелял, само че все пак е невероятно да се потвърди на 100%. В изгода на версията, че съдбовният изстрел е изработен от този револвер е типа на оръжието, неговия диаметър, положението, мястото и условия към находката.

Ранен на 27 юли 1890 година в полето, художникът съумял да стигне до гостилницата, където умрял два дни по-късно.

Въпреки обстоятелството, че аукционната къща не посочва продавача, се счита, че това е Режин Талян, наследница на притежателите на заведението. През 1960 година те получили оръжието от аграрни производител, който го е намерил в полето си, тъкмо зад постройката на гостилницата си в село Овер-сюр-Уаз, покрай Париж, където художникът е прекарал последните 70 дни от живота си.

След откриването на револвера още веднъж поражда въпроса дали Ван Гог е умъртвил себе си или е бил погубен. Стивън Найфе и Грегъри Уайт-Смит, създатели на биографията на художника, оповестена през 2011 година, настояват, че е бил погубен от локален младеж на име Рене Секретан и че това може би е било случай. Тяхната версия е показана и в неотдавна излезлия филм на Джулиан Шнабел - „ На прага на вечността ".

Въпреки това, кураторите на музея „ Ван Гог " в Амстердам и множеството специалисти са уверени, че художникът се самоубива. И макар че револверът не дава безапелационен отговор на този въпрос, той безспорно е мотив в интерес на версията за самоубийство. Ако Ван Гог е погубен, тогава за какво оръжието остава на полето, където елементарно може да се откри? Убиецът не би го хвърлил, а би го заровил или скрил на несъмнено място. Но, в случай че самият художник дръпне спусъка, той елементарно може да изпусне револвера, което изяснява обстоятелството, че даже и след съвсем 70 години той към момента е бил доста покрай повърхността на земята.

Вече е известно, че Институтът по изкуствата „ Щедел " във Франкфурт е изискал револвера за изложбата „ Създаването на Ван Гог ", която ще се организира от 23 октомври 2019 година до 16 февруари 2020 година.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР