Най-известният съвременен български писател Георги Господинов е номиниран офицциално за

...
Най-известният съвременен български писател Георги Господинов е номиниран офицциално за
Коментари Харесай

Георги Господинов номиниран официално за Нобелова награда

Най-известният актуален български публицист Георги Господинов е номиниран офицциално за Нобелова премия от българския клон на " П.Е.Н. център ". Това удостовери пред медиите секретаря на авторитетната лтитературна организация Анжела Димчева, която също е публицист и създател в Петьо-Блъсковия " Труд ".

По думите ѝ, решението било взето единомислещо от цленовете на " П.Е.Н. център България " през януари 2022 година Организацията е написал претекстовете за номинацията и я е изпратила още същия месец в Шведския нобелов комитет. Номинацията е била подписана от председателката на П.Е.Н центъра Здравка Евтимова.

Георги Господинов е най-превежданият и най-награждаваният отвън България роден публицист. Романът му „ Времеубежище “ получи най-голямата италианска премия „ Премио Стрега Еуропео “, номиниран е за друга италианска награда - „ Грегор декор Рецори “. Книгата беше оповестена за разказ на годината през 2021 година от фондация " 13 века България “, завоюва ги олямата премия за литература на Атина. В момента на пазара е нов алманах с разкази от писателя.

Георги Господинов е превеждан на повече от 20 езика по света. Той е притежател на куп интернационалните награди през годините и е лицето на българската литература през днешния ден по признанието на академичната рецензия освен у нас. Неслучайно Годподинов бе включен в формалната държавна делегация, която посети Ватикана в навечерието на 24 май.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР