Най-известният проект на Христо Явашев-Кристо и съпругата му Жан-Клод –

...
Най-известният проект на Христо Явашев-Кристо и съпругата му Жан-Клод –
Коментари Харесай

Изложба за опаковането на Райхстага се открива в германския парламент

Най-известният план на Христо Явашев-Кристо и брачната половинка му Жан-Клод – пакетирането на Райхстага става част от непрекъсната експозиция в немския парламент. Изложбата е мотив 20-годишнината от емблематичната самодейност и включва над 400 експоната. Сред тях внимание притеглят  модели, скици, фотоси и документи от реализирането на неповторимото начинание на Кристо и Жан-Клод. Всички експонати са предоставени на Бундестага от предприемача Ларс Виндхорст.

Изложбата е забавна освен поради годишнината от крайния резултат на плана, само че и тъй като тя демонстрира скритата страна и дългия път до съществуването на концепцията. Само опитите на авангардиста да получи позволение за пакетирането на постройката му лишават над двайсет години. Дори се стига до там, че планът му е препоръчан на гласоподаване в Парламента и след 70 минутен спор е утвърден. Това го трансформира в първото произведение на изкуството в света, утвърдено след парламентарен дебат.

За реализацията Кристо и Жан-Клод употребяват 100 хиляди квадратни метра огнеупорна полипропиленова материя, петнайсет хиляди метра въжета и помощта на деветдесет професионални катерача. За времето, през което постройката е опакована – тъкмо 14 дни, тя притегля пет милиона гости.

Днес изложбата, показваща всички стадии на основаването на неповторимия план, към този момент е част от туристическите турове на Бундестага.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР