Най-известният и използван израз на съгласие и одобрение безспорно е

...
Най-известният и използван израз на съгласие и одобрение безспорно е
Коментари Харесай

Обикновена шега се превръща в най-използваната дума в цял свят

Най-известният и употребен израз на единодушие и утвърждение несъмнено е късата фраза OK (Okay, на български " окей " ). ОК е същински феномен, който поражда в британския език и се трансферира в още стотици езици по целия свят.

Съществуват най-различни истории за пораждане на фразата . Някои настояват, че ОК произлиза от древногръцкото ola kala, което значи " всичко е наред ", до момента в който други акцентират, че идва от думата okeh на индианците чокто.

Етимологът Алън Рийд от университета в Колумбия съумява да наблюдава думата до нейния начален генезис в Бостън през 19 в.

През лятото на 1838 година редакторите във вестниците в града почнали да употребяват най-различни съкращения в своите материали. Тези нови изрази последователно от пълноправни съкращения се трансформирали в съзнателно изписани неверно изрази. Така един съдбоносен ден - 23 март 1839 година - Boston Morning Post употребявал в своя публикация израза " o.k. - all correct " , съзнателно изписан с О и К, а не с А и С.

Информацията на вестника била отдадена на един комичен клуб, учреден в символ на опозиция против използването на звънци по масите и била замислена като правописна игрословица: там " окей " е неправилно изписаната абревиатура от all correcc (всичко правилно).-->

По това време вестниците били цялостни с сходни правописни смешки. Малко преди упоменатата дата в същия вестник различен публицист употребявал съкращението " O. W. " - като неправилно написано редуциране от " олрайт " (all right). То обаче няма щастливата орис на ОК, която още същата година стартира да се появява из вестници във Филаделфия, Ню Йорк и Вашингтон. После се популяризира като вирус и превзема последователно целия свят.

И през днешния ден ОК е без спор най-често изговаряната и изписвана дума на планетата. Повече от всеки различен израз.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР