Най-известният гръцки министър от времето на кризата у южната ни

...
Най-известният гръцки министър от времето на кризата у южната ни
Коментари Харесай

Скандалният Варуфакис напира да стане евродепутат и то от… Германия

Най-известният гръцки министър от времето на рецесията у южната ни съседка и спора с Германия поради опрощаването на задълженията – Янис Варуфакис, е претендент за Европейски парламент в Берлин, оповестява Агенция Франс Прес.

През 2015 година той бе в спор с немското държавно управление и по-конкретно с тогавашния немски финансов министър Волфганг Шойбле, който настояваше за фрапантни икономии в подмяна на финансовата помощ. Варуфакис, сравняван със злодея Волдемор, се трансформира в призрачен сън за Берлин.

Четири години по-късно някогашният гръцки финансов министър е претендент за Европейски парламент в Берлин. 58-годишният икономист с нетрадиционни възгледи води напълно дискретна акция, която минава съвсем без манифестации или наличие в медиите. Поради удобните изборни правила той може да бъде определен за народен представител в основания в Страсбург парламент.

„ Янис Варуфакис дава отговор на изискванията да бъде претендент в Германия, той е регистриран в Германия и има там жилище “, твърдят от обкръжението му. Законът показва, че би трябвало да си жител на държава-членка на Европейския съюз и да си живял минимум шест месеца в Германия, с цел да си претендент там на изборите на 26 май.

През 2015 година той бе министър малко повече от пет месеца и си завоюва доста врагове измежду сътрудниците си от Европа поради своята искреност, менторски звук и интензивност в обществените мрежи. Сега той води листата на "Демокрация в Европа " - част от транснационалното и антисистемно придвижване "Демокрация в Европа Движение 2025 ", за чието учредяване през 2016 година той доста способства.

Оттогава Варуфакис изпитва само "презрение " към гръцкия министър председател Алексис Ципрас, който съгласно него е отговорен за отхвърли от предизборните обещания на Сириза.

"Ние сме първото съществено, транснационално и прогресивно придвижване ", съобщи някогашният гръцки финансов министър. Той не дава доста изявленията, взе участие в малко публични прояви и избира да разгласява къси видеоклипове в обществените мрежи.

Листата на Варуфакис приканва за нов зелен курс и с цел да има бистрота - предаване онлайн на всички съвещания на европейските водачи и на Европейската централна банка, валутната институция, която доста гърци държат виновна за политиката на строги бюджетни икономии в страната им в последните години.

В по-глобален проект Варуфакис предизвиква основаването на учредително заседание, което до 2025 година да построи една по-демократична Европа.

Той може също по този начин да взе участие в парламентарните избори в Гърция след няколко месеца като претендент на основаното от него гръцко придвижване Мера25.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР