Най-известната статуя на командващия конфедеративните сили по време на гражданската

...
Най-известната статуя на командващия конфедеративните сили по време на гражданската
Коментари Харесай

Статуя на командващ конфедеративните сили беше свалена

Най-известната скулптура на командващия конфедеративните сили по време на гражданската война в Съединени американски щати Робърт Лий беше свалена през днешния ден от постамента си в град Ричмънд, щата Вирджиния, съобщи Ройтерс, заяви Българска телеграфна агенция.

Агенцията отбелязва, че това е станало след траяла една година правосъдна борба за ориста на монумента, който беше и във фокуса на митинги против расизма. Статуята с височина от 6,4 метра беше свалена благодарение на кран от 12,2-метровия си гранитен фундамент и сложена на земята. Представители на градските управляващи споделиха, че в този момент паметникът, който показва Робърт Лий с униформа на кон, ще бъде изместен на несъмнено място - в склад, който е благосъстоятелност на на щата, - до момента в който се вземе решение за бъдещето му.

От 1890 година монументът се издигаше в Ричмънд - тогавашната столица на робовладелската Конфедерация - група от южни американски щати, които се борят против силите на Съюза в Гражданската война през 1861-1865 година Паметниците на водачите на Конфедерацията станаха цел на протестното придвижване против расизма в Съединени американски щати. Защитниците на тези паметници пък споделят, че те отдават респект на смелостта на тези, които са се сражавали за Юга. През последните шест години в Съединени американски щати са били отстранени над 300 признака на Конфедерацията и на придвижването на белите супремасисти, а остават към 2000, съгласно активистка група.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР