Най-извънземното ъгълче на Земята е падината Данакил на територията на

...
Най-извънземното ъгълче на Земята е падината Данакил на територията на
Коментари Харесай

Най-извънземното място на Земята

Най-извънземното ъгълче на Земята е падината Данакил на територията на Етиопия. Тук съществуват най-малко три рискови екосистеми, които могат да се сравнят с евентуалния живот на други планети, считат учените от обществото Europlanet.

„ Сега има единствено единици научни проучвания, отдадени на това място, и нула биологични описания на това, което живее тук, по тази причина падината Данакил за нас се явява в действителност неразучена територия.

Това е необикновено красиво, само че сурово място – температурата тук доближава 42 градуса денем и 30 градуса през нощта, а хлорните изпарения непрекъснато изгарят нашите дробове. Всякакви микроорганизми, които живеят тук, ще бъдат извънредно забавни на астробиолозите “, споделя Фелипе Гомес (Felipe Gomez) от Астробиологичния център на Испания в Мадрид.

© Felipe Gomez/Europlanet 2020 RI

Гомес и сътрудниците му този месец са почнали да учат извънредно необичайния и необичайно изглеждащ „ извънземен свят “ в Етиопия, намиращ се в падината Данакил в северната част на страната.

Тя е зародила вследствие на конфликт на три литосферни плочи. Благодарение на поражданата от тях вулканична интензивност през днешния ден тази котловина се явява най-горещото място в света, в случай че се гледат средногодишните температури.

Водата, попадаща в падината, която се намира на 100 метра под морското ниво, минава през нагретите потоци породи от лавата. Благодарение на това водата се обогатява с разнообразни неорганични съединения и се трансформира в извънредно кисела химична „ чорба “, аналог на която е съществувал на Земята единствено във времената на възникване на живота. Това и привлякло вниманието на екипа на Гомес, който се пробва да оцени какви микроби биха могли да живеят в такива условия.

© Felipe Gomez/Europlanet 2020 RI

Първите резултати от експедициите на Гомес, които включват в себе си единствено геоложки данни и още не се отнасят до биологията, сочат, че Данакил съдържа три извънредно разнородни среди на обитание, във всяка от които живеят разнообразни бактерии екстремофили, както сочат данните.

Една от тези среди съставлява съвсем кипяща вода с температура над 90 градуса по Целзий и която е наситена с киселини и сяра, с помощта на което е оцветена в яркожълт цвят.Другата среда не е толкоз гореща – нейната температура е 40 градуса и в нея се съдържа огромно количество медни соли. Третата среда съвсем не съдържа в себе си вода и освен това наподобява на „ гора “ от неживи гъби, които се състоят от стоманени соли.

В близко време учените възнамеряват да завършат химичния разбор на това „ извънземно “ ъгълче на Земята и да пристъпят към проучването на микробите, живеещи във водите и в породите на падината Данакил.

РИА Новости

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР