"Най-истинският, най-правилният и най-ефективният националист съм аз", заяви руският президент

...
"Най-истинският, най-правилният и най-ефективният националист съм аз", заяви руският президент
Коментари Харесай

Истината за правилния национализъм на Путин

"Най-истинският, най-правилният и най-ефективният националист съм аз ", съобщи съветският президент Владимир Путин на интернационалния спорен конгрес "Валдай "

Тоест същинският шовинизъм значи да бъдеш за Путин, без значение дали си руснак, или татарин. А всичко останало е "пещерно ", "глупаво ", "измислено " и води до раздробяване на страната, разяснява в "Дойче веле " (Deutsche Welle) Фьодор Крашенинников.

Тази така объркана идея за "истинския шовинизъм ", препоръчана от Путин, прозвуча толкоз ненадейно, че водещият полемиката попита дали Путин има единомишленици. И в този миг светът чу потресаващият в своята самонадеяност отговор: "Да! Почти 146 милиона! "

Всичко стартира с това, че водещият полемиката Фьодор Лукиянов подсети на президента 2014-та година и прословутия "руски свят ", задавайки въпрос дали Путин не желае да подхване тази тематика.

Въпросът не беше по никакъв начин инцидентен. През 2018 година спомените за тази идея, която беше надали не дирек на цялата държавна идеология на путинова Русия, изчезнаха изцяло от речника на формалната агитация. Отговорът на Путин единствено удостовери очевидното - тематиката за съветския етнически шовинизъм към този момент не го интересува, даже го нервира.

"Нашата национална еднаквост... това е нашата просвета, нашата история... На територията на Руската федерация живеят 160 етноса ", уточни Владимир Путин. Пояснявайки думите си, той изложи много объркана доктрина за верния и за неправилния шовинизъм. Русия е многонационална страна, сподели той, "и в случай че ние желаеме тя да се резервира такава, да се развива и да укрепва, а образуващият страната народ абсолютно е съветският, то съхраняването на тази страна е в негов интерес ", завършек на цитата. Както виждаме, към този момент въобще не става дума за някакъв "руски свят ". Всички нации на Русия са равни. Въпреки че руснаците са малко "по-равни ". Това обаче не трябва да се акцентира на напред във времето, тъй като съветският народ е многонационален и това е неговата еднаквост.

Въпреки реторическия реверанс към руснаците, Владимир Путин в действителност отхвърля на най-големия съветски етнос правото на някаква друга еднаквост, друга от предаността към многонационалната съветска страна в положението ѝ през 2018 година. Да бъдеш руснак значи съгласно Путин да бъдеш предан към "тази страна ", т.е. на процедура персонално към него. Всеки различен мироглед по този въпрос бива жигосан като "пещерен шовинизъм ".

По този метод клопката, в който той примами огромна част от съветските националисти през 2014 година, щракна. Тогава той мъгляво им даде обещание някакъв "руски свят ". А в този момент ги принуждава да се закълнат в преданост към него и във всичко, което те енергично ненавиждаха - лоялността към многонационалността и толерантността съгласно персоналното му схващане за тези понятия. Владимир Путин към този момент не предлага никакъв различен "руски свят ".

Безсмислено е да улавяш Путин в някакви идеологически несъгласия, тъй като единственото нещо, което го вълнува същински, е запазването на режима на едноличната му власт, счита Фьодор Крашенинников. Изглежда че в този тезис се крие и практическият смисъл на идеологическите структури на президента на Русия. В момента, когато всички наблюдаващи регистрират рухването на рейтинга на Путин, той има незабавна потребност от някаква нова идея за легитимност, която не трябва да се слага под въпрос посредством избори и анкети. Според конституцията президентът с всичките си големи пълномощия е единствено функционалност, а не някаква съответна персона. Докато водач на 146 милиона единомишленици, това към този момент е съответна персона, т.е. Владимир Путин.

Затова рейтингът на Путин може да пада, а подкрепяните от него претенденти да губят избори. Но вождът на сплотената нация, която не се бои от никого и от нищо, априори не може да зависи от електорални процедури и от социологически изследвания. Какви ти избори и рейтинги, когато става въпрос на избор или "просто да умреш ", или "да попаднеш в парадайса "?

Истината, съгласно Фьодор Крашенинников е, че няма нито "руски свят ", нито путиновски шовинизъм, нито 146 милиона единомишленици на президента на Русия, подготвени да се насочат към парадайса. Съществува единствено моралното привършване на Владимир Путин, падащият му рейтинг, както и опитът му да скрие всичко това със софистиката на взаимноизключващи се лозунги, националистическа измама и демонстративна самонадеяност.

Русия сподели новото оръжие за предимство над Съединени американски щати

Срив на доверието към президента Путин в Русия

Следващата цел на Путин – следсъветска идеология

Завръщането на Русия към ерата на Съветския съюз

Путин завоюва с рекорден резултат изборите в Русия

#Сочи: Заседание дискуссионного клуба «Валдай» https://t.co/gj3Hs4EA4Z pic.twitter.com/gBA1qokQWd
— Президент России (@KremlinRussia) 18 октомври 2018 година

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР