Най-интересното нещо пред предстоящия аукцион на Sotheby`s в Ню Йорк

...
Най-интересното нещо пред предстоящия аукцион на Sotheby`s в Ню Йорк
Коментари Харесай

Продават парче от Луната срещу $1 милион

Най-интересното нещо пред идния аукцион на Sotheby`s в Ню Йорк е нещо, което безусловно не е от този свят: проби от повърхността на Луната, написа профилираното изданието Barron`s.

Това са единствените познати проби, които са в частни ръце - и имат документ, който удостоверява тяхната достоверност. Те са били изкопани на юг от басейна " Маре Крисиум " ( " Море на рецесиите " ) през септември 1970 година от Luna-16 - първата задача на Русия до Луната без човешко наличие.

При връщането им на Земята, пробите са били връчени на Нина Ивановна Королева, вдовица на Сергей Павлович Королев, " основен дизайнер " и шеф на Съветската галактическа стратегия.Частиците към този момент смениха притежателя си веднъж на аукцион на Sotheby`s през 1993 за $442 500. Купувачът, който остана неизвестен, притежаваше пробите, съхранявани под стъкло с леща и надпис " ЧАСТИЦЫ ГРУНТА ЛУНЫ-16 " за последните 25 години.

Очаква се в края на месеца, когато ще се организира аукциона, те да бъдат продадени за сред $700 000 и $1 милион.

Изключително рядко е лунни проби да бъдат продавани на аукцион, защото останалите са владеене на държавни организации. Съединени американски щати е събирала такава по време на задачите " Аполо " от 11 до 17, а Съюз на съветските социалистически републики по време на Луна 16, 20 и 24. Съединени американски щати са подарявали частици от Луната на няколко страни, само че по закон те не могат да преминат в частни ръце.

Пробите съдържат над 70 детайла и са на възраст над 3,4 милиарда години.

По време на аукциона ще бъдат показани и редица други предмети, в това число лунна и галактическа снимка и доста други.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР