Най-характерно за тази клинична категория е агресивното, противопоставящо се и

...
Най-характерно за тази клинична категория е агресивното, противопоставящо се и
Коментари Харесай

Поведенчески разстройства в детска възраст


Най-характерно за тази клинична категория е агресивното, противопоставящо се и антисоциално държание. Тези разстройства пораждат най-често в детска възраст и могат да се проследят през юношеството чак до зрялата възраст

– най-често във тип на личностово разтройство .

Макар, че съществува потвърдена връзка със фамилните неблагополучия, ясно е, че значително значение за развиване на разстройства в държанието имат и самостоятелните разлики у децата.

Поведенческите разстройства в детска възраст засягат по-често момчетата, в сравнение с девойките, като тази наклонност до някъде се обръща през юношеството.

Прояви

Още през ранната детска въраст предвестител е изразеното непокорство на дребното дете по отношение на възрастните. Основен ранен признак е експанзията . Специалистите разграничават два типа експанзия:

Реактивна експанзия – тя е предпазен, емоционален и неконтролиран отговор на провокация, който се съчетава с яд или страх; Проактивна експанзия – при нея у детето има блян към реализиране на егоистична цел, без съпътстваща страст.

При по-големите деца поведенческото разстройство се разделя на социализирано и несоциализирано:
Несоциализираното разстройство е налице при нарушавания във взаимоотношенията с връстниците – детето е изолирано и без другари. Отношението към възрастните се характеризира с неприязън и опълчване, демонстрира се свирепост към хора и животни, побойничество, неконтролиран яд и разрушителни дейности. При социализираното разстройство детето има другари, само че отношението към възрастните още веднъж е агресвно и противопоставящо се.
Множество изследвания у деца с поведенчески разтройства разкриват, че у тях се откриват три съществени невро-психологични недостига – по-нисък разсъдък, езиков недостиг и непълен надзор върху изпълнителните функционалности.

Свързани публикации.. Родителското държание, което основава несправящи се деца 1 Когато детето не е с сложен темперамент просто. Хиперкинетично разстройство 0 Антисоциално и гранично личностово разстройство 0
Децата с невисок фрустрационен предел и наклонност да реагират с експанзия бързо биват изключвани от групата на връстниците. Допълнително, езиковите и обучителни компликации водят до провали и чести разочарования, на което се дава отговор със засилващо се неприятно държание и по-често другарство с връстници с сходни характерности.

Диагноза

Тъй като поведенческото разстройство се демонстрира в връзките със фамилията и връстниците, то належащо за слагане на диагнозата е детето да бъде интерактивно оценено – т.е. оценката да бъде въз основата разбор на държанието на детето в тези среди. Допълнително, значимо значение има да се изследва чувствителността на детето към страстите и прекарванията на близките и изключително – на неговите близки.

Освен на държанието, психична оценка се прави още и на интелектуалното равнище, езиковото развиване и уменията за четене и писане. На разбор подлежат още и темперамента на детето, обществените му умения, учебните достижения и, несъмнено, – връзките с връстниците.

Подобен изчерпателен разбор дава опция да се отдиференцират тези деца, при които е налице коморбидност – т.е. комбиниране на поведенческото разстройство с друго психиатрично такова. Най-честа коморбидност то има с хиперкинетичните разстройстава , а в юношеството – с афективните и със корист с субстанции и висок суициден риск.

Прогноза и лекуване

Установено е, че децата с ранно начало на поведенческо разстройство са с нараснал риск от трайно развиване на антисоциално държание, като се смята че комбинацията от когнитивно нарушеняе и поведенческо разстройство утежнява прогнозата.

Изследванията, които наблюдават сходни деца от ранна детска възраст през юношеството до зрялата възраст, показват, че развиването на разстройството може да бъде повлияно от обществения опит, което разкрива и нуждата от лекуване .

Самото лекуване е толкоз по-ефективно, колкото по-рано се стартира. Ключов миг в него е родителският тренинг , като се смята че 2/3 от децата, чиито родители вземат участие в наставнически тренинг, се усъвършенстват.

Друг значим детайл в лекуването е то да бъде мултимодално – да обгръща доста сфери от живота на детето. За разлика от други психиатрични разстройства, тук медикаментозната терапия има мощно лимитирани благоприятни условия и нормално не се ползва. 4026
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР