Най-горещата тема на световните финансови пазари е дали световната икономика

...
Най-горещата тема на световните финансови пазари е дали световната икономика
Коментари Харесай

Навлиза ли в рецесия световната икономика?

Най-горещата тематика на международните финансови пазари е дали международната стопанска система се насочва към криза, написа Bloomberg.

Сигналната лампа за множеството развити стопански системи е да бъдат регистрирани две поредни тримесечия на стесняване на Брутният вътрешен продукт. В Съединени американски щати, да вземем за пример, това схващане лежи върху общото решение на група учени, образувана от Националното бюро за стопански проучвания.

Когато обаче става въпрос за международната стопанска система, нещата не стоят по този начин просто. Класическото определение за криза се употребява за следене на стопански мотори като Съединени американски щати и Германия, само че сега разрастващите се пазари заемат по-голям дял от международния Брутният вътрешен продукт и забавянето на растежа даже до умерени темпове на растеж е проблем. Такъв образец е Китай, за чиято стопанска система се бие алармен сигнал много преди стопанската система да стартира да се свива.

Преди десетилетие, когато светът за последно беше в криза, Международният валутен фонд опита да промени определението за световна криза по отношение на употребяваното от по-рано за растеж от под 3%.

При направено изследване през април 2009 година икономистите взеха решение, че намаляването на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията е главният знак за разбор на стопанската система дружно с равнищата на безработица, търговия, индустриална продукция и търсене на нефт в международен мащаб. Според използването на такива критерии световни рецесии е имало през 1975 година, 1982 година, 1991 година и 2009 година Някои икономисти включват и 2001 година

И до момента в който Международният валутен фонд е напът да понижи прогнозите си за световния напредък през тази година от сегашните 3,2%, което по този начин или другояче е най-слабото показване от 2009 година, то от институцията не приказват за криза. Управляващият шеф на фонда Кристалина Георгиева към този момент избира да предизвестява „ за синхронизирано закъснение “.

„ Докато инерцията в международната стопанска система явно се забави през последната година, ние към момента считаме, че рискът от световна криза е едвам към 30% през идващите две години “, съобщи Якоб Ехолд Кристенсен от Danske. Според анализаторът една от аргументите е, че към момента се има опция централните банки и националните държавни управления да подтикват своите стопански системи, с цел да смекчат възможен нескончаем спад.

„ Според нас най-големият риск за международната стопанска система е спомагателна ескалация на комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай ", сподели още Кристенсен.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР