Най-голямото увеличение на пенсиите от повече от 10 години е

...
Най-голямото увеличение на пенсиите от повече от 10 години е
Коментари Харесай

Хиляди ощетени пенсионери

Най-голямото нарастване на пенсиите от повече от 10 години е реалност, само че ощетени са 34 000 българи. Таванът от 1500 лв. ги стопира да вземат действителната си пенсия.

Вдигането на тежестта на стажа в пенсионната формула до 1,35 този месец прибавя нови над 6500 души, които не могат да получават действителните си пари.

С промяната “Калфин " бе записано таванът да отпадне за новите пенсии от 2019 година, само че ГЕРБ промени тази наредба.

Падането на тавана през идната година, с цел да вземат пенсионерите всички пари, които им се поставят, би коствало 110 млн. лева

В идващите 6 месеца ще се прави разбор по какъв начин пенсиите могат да се вдигнат и да бъдат по-справедливи.

11 783 452 лева е удържала всеки месец страната от пенсиите на 43 260 души, лимитирани от тавана през 2020 година, демонстрираха последните сметки на Национален осигурителен институт. През предходната година таванът бе 1200 лева

Най-голяма е групата на пенсионерите, които са били ощетени с до 50 лева на месец от това ограничаване - 7143 души. От тях страната е спестявала 173 112 лева месечно. По-голямата част от тях към този момент няма да бъдат лимитирани от тавана, тъй като с преизчислението и с нарастването на таванадо 1500 лева към този момент ще получават действителните си пари.

6033-ма пък са били орязвани с до 100 лева на месец, от което Национален осигурителен институт е спестявал 447 493 лева И при тази група се чака огромна част към този момент да вземат парите, които им се поставят.

До 500 лева и повече над тавана е трябвало да вземат 1430 души, от тях страната е спестявала 677 531 лева на месец. Всички те сигурно ще бъдат ощетени и през новата година, тъй като действително би трябвало да получават повече от новия размер на минималната пенсия - 1500 лева

Най-ощетени обаче са 1773 възрастни, чиито действителни пенсии са с над 850 лева по-високи от тавана. Само от тях страната е пестила по 2 320 460 лева

Малко под 10 хиляди от хората, лимитирани от тавана, са били военни.

Над 25 хиляди души се възползваха от повдигането на тавана от 1 януари 2021 година, когато той стана 1440 лева и тази група стартира да взема действителния размер на пенсията си. Почти толкоз обаче не престават да са лимитирани.

И до момента в който страната е икономисала към 141,4 млн. лева от тавана през 2020 година, то тя е доплатила над половин милиард, с цел да могат над 661 334 души да стигнат минималната пенсия.

От Коледа влязоха в действие и нови размери на пенсиите. Така минималната към този момент е 370 лева Реалният размер на към 1 млн. пенсии ще е под тази сума. Тук е значимо да уточним, че все пак те ще получават 370 лева

От размера на минималната пенсия зависи и тази за повърхностен застрахователен стаж. Така тя към този момент е 314,50 лева Същата минимална сума получават и хората с инвалидни пенсии, които имат увреждания сред 50 и 70,99%. Тези с неработоспособност сред 71 и 90% към този момент вземат 388,50 лева Хората с инвалидни пенсии, които имат увреждане над 90%, получават 425,50 лева Наследствената пенсия към този момент е 277,50 лева, а обществената за напреднала възраст - 170 лева

Всички пенсии се преизчисляват с нарастването на тежестта на стажа до 1,35. Увеличеният коефициент на тежестта на година стаж ще се ползва единствено към фактически направени години, а не към преизчислените. Така всички хора, работили тежък труд от първа и второкласен - миньори, химическа индустрия, превоз и прочие, няма да получат нарастване за всички години в персоналната им пенсионна формула, а единствено за действително направените.

За пенсионерите, които имат застрахователен стаж, положен при изискванията на първа или второкласен труд, разликата сред общия им застрахователен стаж, трансфорат към трета категория труд, и осигурителния им стаж без преобразяване продължава да взе участие при установяване на размера на пенсията с 1,2 на 100 за всяка година застрахователен стаж и съответната пропорционална част от този % - за месеците застрахователен стаж, обясниха от Национален осигурителен институт.

Средното нарастване e с 12,5%, или 73 лева, за хората в трета категория труд.

Това дава опция на хората, които имат по-дълъг трудов стаж, да получат доста по-голяма пенсия.

Така от 25 декември Национален осигурителен институт преизчислява служебно над 2 000 000 трудови пенсии и добавки - за застрахователен стаж и възраст, инвалидни, наследствени и вдовишки. Преизчисляването ще се извърши единствено в случай че това е по-благоприятно. В противоположен случай се резервира предходният размер.

Преизчислените размери хората ще получат с заплащането за януари, което ще започва от Ивановден. С тях ще бъде изплатена и разликата от преизчислението за последните 7 дни на 2021 година - от Коледа до Нова година. За всяка пенсия ще бъде издадено предписание, само че то ще се получава единствено с искане. В взаимозависимост от желанието на пенсионера връчването може да се извърши на място в приемната на съответното териториално отделение на Национален осигурителен институт, посредством лицензиран пощенски оператор - с предложено писмо с противоположна квитанция, или посредством системата на Държавна организация “Електронно ръководство ", обясниха специалистите. Другата алтернатива хората да ревизират какво ще получат е с ПИК на Национален осигурителен институт, само че това ще е допустимо след януари.

За Ивановден пенсионерите ще получат и новата добавка от 60 лева Тя ще се изплаща до юни. Освен това през януари ще започва и новата еднократна добавка от 75 лева за имунизиран пенсионер над 65 година

Първото заплащане ще започва на 7 февруари, когато ще се изплащат и пенсиите. То ще бъде за хората, които имат сложена бустерна доза. Тези, които нямат сложена ваксина, ще получат парите си след първата игла. Бонусът ще се изплаща в месеца след слагането на имунизацията.

Ако бустерната доза или първата игла е сложена през март, то бонусът от 75 лева ще се заплати с пенсията за април.

Хората няма да подават заявки, с цел да вземат
бонуса, а информацията ще се обменя по длъжностен път.

Пенсионерите, които нямат сложена нито една игла, ще получат поощрението след първата доза. А тези с две ваксини - когато слагат и бустерна.

Кампанията започва от 1 януари и ще е до края на юни. Целта е към февруари да има нови 300 хиляди имунизирани, с цел да се спре натискът към лечебните заведения, оповестява " 24 часа ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР