Най-голямото учение на НАТО в Черноморския регион Saber Guardian 17

...
Най-голямото учение на НАТО в Черноморския регион Saber Guardian 17
Коментари Харесай

НАТО "победи" равностоен противник на "Ново село"

Най-голямото обучение на НАТО в Черноморския район Saber Guardian 17 приключи сполучливо с " победа над равносилен съперник ". Главнокомандващият военните сили на Съединени американски щати в Европа военачалник Бен Ходжис сподели, че това е най-хубавата бойна пукотевица, която е виждал на полигона в Ново село. Учението беше основано на сюжет, съгласно който мултинационалните сили на НАТО се изправят против страна, притежаваща равностйни бойни качества.

Формированието, което " отбраняваше " полигона, построен от Съединени американски щати, беше образувано от български сили за специфични интервенции, български танков взвод с Т-72, гръцки танков взвод с " Леопард 2М ", американска механизирана рота с БМП " Брадли ", грузинска лекопехотна рота, гръцки вертолети " Апачи " и " Чинук ", български хеликоптери Ми-17 и Ми-24, щурмови самолети Су-25, американска минохвъргачна батарея и български самоходни артилерийски установки " Гвоздика ". Ходжис похвали изключителните умения на гръцките водачи.

Министърът на защитата Красимир Каракачанов даде висока оценка на бойната съгласуемост на военнослужещите от многонационални сили. " Въпреки че използваме друга техника, това не пречи на резултатите. Смятам, че би трябвало да продължим с сходни взаимни учения ", сподели Каракачанов и благодари на участниците в учението и най-много на сътрудниците от Съединени американски щати.

Каракачанов назова концепцията на военачалник Ходжис за " Военен Шенген " забавно предложение, което би трябвало да бъде разисквано. Идеята на Ходжис е за опростяване на бюрокрацията, която затруднява прекосяването на военна техника през границите на страните на Европейски Съюз.

В учението Saber Guardian 2017 в България участваха над 6 000 военнослужещи с 1 200 единици бойна техника. Цялото обучение се организира на територията на Унгария, Румъния и приключи в България. Saber Guardian 2017 е годишно интернационално обучение под управлението на Командването на Сухопътните войски на Съединени американски щати в Европа, взаимно с въоръжени сили на страните-домакини. В него вземат участие над 25 000 военнослужещи от 22 държави-членки и сътрудници на НАТО, чиито взаимни тренировки целят повишение на готовността и оперативната съгласуемост в поддръжка на сигурността и стабилността в Черноморския район.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР