Най-голямото театрално събитие за България ще се проведе и тази

...
Най-голямото театрално събитие за България ще се проведе и тази
Коментари Харесай

Ясна е международната програма на Варненско лято

Най-голямото театрално събитие за България ще се организира и тази година сред 1 и 11 юни във Варна. След като разгласи Програмата " Интермецо " взаимно с интернационалния музикален фестивал в града, към този момент и интернационалната стратегия на театралното " Варненско лято “ е налична за неговите фенове. Тя включва ярки продукции, които показват разнообразни достижения и направления на развиване на европейската сцена. Като театралната версия по шекспировия " Макбет “ на режисьора Алесандро Серра, отличена с италианската премия за най-хубаво зрелище през 2017 година, а известността му по интернационалните фестивали продължава да пораства. Представлението предлага необикновен прочит на класическата покруса, която пресреща света на Шекспир с екстатичния дух на карнавалите на италианския остров Сардиния. Продукцията печели " Златен лавров венец “ на фестивала " MESS “ в Сараево, а тази година на Алесандро Серра му следва влиятелно присъединяване на Венецианското биенале за спектакъл. Очаквайте " Макбет “ на 4 юни от 19:30 ч. на сцена " Филиал “ на Драматичния спектакъл във Варна.

Тазгодишният фестивал показва за първи път в България театър на един от най-значимите актьори на съвремието – белгиеца Ян Фабър. След забележителната му галерия " Не може да се избяга от изкуството “ в Музея за модерно изкуство " Софийски боеприпас “, българската аудитория ще може да се запознае и с танцов театър на Ян Фабър – " Щедростта на Тавита “. Той е част от поредност сола, които световноизвестният актьор основава за обособени реализатори – неговите " войни на хубостта “, както ги назовава. В " Щедростта на Тавита “ това е италианският танцьор Матео Седда. В Библията Тавита е показана като жена, известна със своето състрадание и благотворителност. През този облик артистите изследват отдаващия се на сцената танцьор като вибриращо, екстатично тяло. " Щедростта на Тавита “ е на 8 юни от 19 ч. още веднъж на сцена " Филиал “ на Драматичния спектакъл във Варна.

Съвсем различен тип танцово зрелище е " Хуманоптер “, на 9 юни от 19 ч. на сцена " Филиал “. Необичайното заглавие основава облик на създание сред човек и насекомо. Всъщност представлението е дело на младия акробат, танцьор и жонгльор Клеман Дазен от Франция, който по неповторим и атрактивен метод съчетава актуален танц и изкуството на жонглирането.

Фестивалната аудитория ще може да види и едно от най-хубавите театрални представления на Народния спектакъл в Скопие. В началото на годината на негова сцена се състоя премиерата на " Чайка “ на младата режисьорка Нина Николич, която незабавно притегли вниманието на театралните експерти. В нейната режисура пиесата на Чехов оживява в нов, осъвременен прочит. Тя по неоспорим метод демонстрира новото лице на театъра в южната ни съседка. С това зрелище фестивалът се закрива на 11 юни от 19:30 ч. на сцена " Филиал “.

Международната стратегия на театралния фестивал " Варненско лято “ включва по традиция и прожекции на хитови заглавия от международната сцена. На 5 юни в зала " Европа “ във Фестивалния и конгресен център oт 14 ч. и от 18:30 ч. ще се излъчи " Онегин “ – режисура на сполучливия съветски режисьор Тимофей Кулябин на сцената на Театър " Червен факел “ в Новосибирск. Той слага модерна версия на романтическия разказ в стихове от А. С. Пушкин, която му носи Специална премия на журито на националните театрални награди на Русия " Златна маска “, както и премия за художествено осветяване. Отново в зала " Европа “ на 9 юни от 14 ч. и от 18:30 ч. публиката ще може да види на кино екран постановката на Британския народен спектакъл " Антоний и Клеопатра “ от Шекспир с носителя на " Оскар “ Ралф Файнс. Ролята на египетската владетелка се извършва от София Оконедо, която към този момент има номинация за влиятелните награди " Оливър “.

Начало на интернационалната стратегия на фестивала ще даде зрелищното шествие " Градината на ветровете “ на атрактивната и колоритна испанска компания за махленски спектакъл " Кал и Канто “. На 3 юни от 22 ч. тя ще трансформира площад " Независимост “ в сантиментална градина с причудливи цветя в стила ар нуво.

Друг акцент от програмата на 27-мия Международен сценичен фестивал " Варненско лято “ е концертът на трансформиралия се в интернационална звезда български актьор Иво Димчев. На 4 юни в двора на Археологическия музей от 21:30 ч. той ще изнесе концерт с нови песни и нови аранжименти на негови композиции. На сцената ще му пригласят Димитър Горчаков (пиано) и Васил Хаджигрудев (бас).

Билетите за интернационалните фестивални събития са към този момент в продажба на касата на Фестивалния и конгресен център – Варна и онлайн на http://fccvarna.bg.

След 8 май ще можете да закупите билети за всички събития от фестивалната стратегия на касата на ТМПЦ- Драматичен спектакъл – Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР