Най-голямото сладководно езеро в Китай пресъхва, а скоро ще бъде

...
Най-голямото сладководно езеро в Китай пресъхва, а скоро ще бъде
Коментари Харесай

Най-голямото сладководно езеро в Китай пресъхва

Най-голямото сладководно езеро в Китай пресъхва, а скоро ще бъде неразрешен риболовът, на който разчитат десетки хиляди локални хора, осведоми Reuters
Езерото Поянг е було 4500 квадратни километра, само че в този момент се е свило до под 2000. На доста места с вижда напуканото от суша дъно, а от водата се демонстрират лодки или даже мостове, изчезнали в далечни години, показва БГНЕС.
От 1 януари Китай не разрешава риболова в регионите към огромната река Яндзъ поради фрапантното понижаване на количеството риба. От 2021 ще бъде неразрешен за 10 години и риболова в Поянг. От него се прехранват към 100 000 души от района.
Правителството упреква локалните риболовци, че са злоупотребили с количеството улов. Но в провинция Джянгши имат друго пояснение. Езерото, което президента Си Дзинпин назовава " бъбрекът на Китай " и което филтрира 40 % от питейната вода на страната, страда от неконтролирано изпускане на отходни води, интензивно извличане на сол от държавните компании и най-много от плана " Трите Клисури ". Гигантският язовир се появи на 350 километра нагоре по течението на реката от Поянг. Местното население упреква язовира. Той задържа големи количества вода, с цел да зарежда една от най-големите Водноелектрическа централа на света.
" Да, язовирът ни се отразява. Но какво да създадем? Правителството го построи. На мен " Трите Клисури " ми носи огромни загуби ", споделя Жа Женган, който лови риба в езерото от 60 години.
Си Дзинпин разгласи запазването на Поянг за една от главните цели в предвижданото възобновяване на поречието на река Яндзъ.
Съществуването на езерото зависи от това какъв брой съществено ще се отнесе китайското държавно управление към прекратяването на десетилетия замърсяване. Някои специалисти даже настояват, че нанесените вреди на езерото, в което живеят редки типове и до което летят доста прелетни птици, са на процедура непоправими.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР