Най-голямото събитие за дигитални технологии и иновации в Европа Webit.Festival

Най-голямото събитие за дигитални технологии и иновации в Европа Webit.Festival ...

Webit.Festival Europe 2019 беше официално открит с бляскава церемония.


Най-голямото събитие за дигитални технологии и иновации в Европа Webit.Festival Europe 2019 беше официално открито с бляскава церемония, достойна за неговото 11-о издание.

Тази година Webit посрещна 15 000 гости от 120 държави. Освен да попият от знанията на стотици топ лектори, сред които политици, предприемачи, корпоративни лидери, основатели на бизнеси, инвеститори и учени, посетителите на фестувала успяха да се запознаят и с дейността на 200 стартъпа, избрани сред цели 4000 кандидатури.

Голямата новина от първия ден е фактът, че Валенсия спечели надпреварата с 26 други европейски града и ще бъде домакин на Webit.Festival Europe 2020. Догодина испанският град ще приеме събитието, но разбира се това не означава, че Webit ще напусне своя дом - дигиталната столица София.

След откриващото шоу, изпълнителният председател на Webit.Foundation д-р Пламен Русев беше обявен на сцената за встъпителната си реч. Той беше последван от патроните на събитието - еврокомисарят по въпросите на дигиталната икономика и общество, Мария Габриел, и кметът на София Йорданка Фандъкова. Световният директор на VISA за стратегически партньорства и икономика Бил Гайда също поздрави публиката в Зала 1 на Националния дворец на културата.

Програмата за 14-и май беше разделена на няколко паралелни събития.

Посетителите на Plenary Session се насладиха на лекции от лектори на високо ниво, като изпълнителния директор на Airbus, Дик Хок, Старши партньорът в Digital McKinsey, Пол Уилмот, Управляващият партньор в IBM, Хесус Мантас, вицепрезидентът на Amazon, Пол Майснер, старши вицепрезидентът на Mastercard, Чарлз Уолтън, Изпълнителният директор на Philip Morris International Андре Калантопулоз и много други.

Те дискутираха теми като бъдещето на Европа през следващите 10 години, начините за въстановяване на доверието в дигиталния свят, в който живеем, бъдещето на професиите в епохата на роботите и автоматизацията. Други ключови дебати бяха свързани с предпазването на обществото на бъдещето от днешни опасности и защита на гражданите и бизнесите в Европа.

Blockchain/Fintech/Cybersecurity/Defence Innovation/Climate Tech Summit информира посетителите си за развитието на няколко ключови за бъдещето ни технологии. На сцената говориха невероятни експерти, като президентът на Tokyo Chapter Government Blockchain Association, Кохей Кирахара, глобалният посланик на Bitfury, Марк Тавернер, основателят на Orcasci, Марк Турел, изпълнителният директор на SingularityNET, Бен Гьоерцл, основателят на SpaceFund Inc., Рик Тумлинсън, инсвеститорът Александър Шулгин и други.

DEMS Summit обсъди бъдещето на дигиталните забавления и медиите с някои топ експерти от Целтрална и Източна Европа.

По време на Startup Balkans Summit се проведоха важни дискусии за иновационния потенциал на няколко български града. В дискусиите участие взеха представители на местните администрации, основатели на бизнеси, инвеститори, директори на топ компании и политици, които ще оформят бъдещето на цели български региони в следващите години.

Събитието Sofia’s Place обсъди стъпките, които града трябва да предприеме, за да се утвърди като дигитална столица и да привлича топ стартъпи и компании. В същото време, експертите отбелязаха, че София трябва да положи още по-големи усилия за развитието на местната предприемаческа екосистема чрез интелигентна колаборация между публичния и частния сектори.

Първият ден от Webit.Festival завърши с инициативата Webit.X и годишните награди на Webit. За втора поредна година Webit.X е най-голямата платформа в света за вдъхновяването на цвета на една нация. Съвместната инициатива на Weibt и Министерството на образованието и науката събра 3000 изявени ученици и студенти и ги срещна с невероятни изобретения, които ще бъдат част от бъдещето на всички ни.

Източник: novini.bg