Най-голямото предизвикателство пред централните банкери сега е намаляването на инфлацията.

...
Най-голямото предизвикателство пред централните банкери сега е намаляването на инфлацията.
Коментари Харесай

МВФ предупреждава за нарастващ риск от икономическа фрагментация по света

Най-голямото предизвикателство пред централните банкери в този момент е намаляването на инфлацията. Това съобщи ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, до момента в който нейният първи заместител, Гита Гопинат, е сигнализира за възходящия риск от икономическа фрагментация, заяви Ройтерс.

В изявление на конференция във Вашингтон Георгиева предложи на политиците да одобряват целенасочени ограничения за облекчение на възходящите цени на храните и горивата, като в същото време заобикалят стъпки, които биха могли да подхранват инфлацията или да отклонят посоката на паричната политика.

Първият първи заместител ръководещ шеф на МВФ, Гита Гопинат, на собствен ред взе думата, като сподели, че мощният щатски $, достигнал над 20-годишен най-много, и опасенията по отношение на финансовата неустойчивост също съставляват огромни провокации в актуалната среда, и няма място за неверни стъпки.

Пътят към разрешаването на тези проблеми е " доста стеснен ", е добави Гопинат, отбелязвайки, че внезапното повишаване на $ има значими макроикономически последствия за голям брой страни по света. Според нея политиците би трябвало да наблюдават деликатно евентуалните уязвимости, а статистическите данни не регистрират рисковете за финансовата непоклатимост, подбудени от прикрит ливъридж в небанкови финансови институции.

Друго голямо предизвикателство е възходящият риск от геоикономическа фрагментация, е сподели още заместител ръководещ шеф на МВФ, добавяйки, че пандемията от ковид и войната в Украйна " доста " са повишили тази опастност.

" Това не значи, че търговията като цяло може да се срине, само че сигурно ще преначертаем картата – световната комерсиална карта – във връзка с това кой с кого търгува ", е заключи тя, като е заключи, че това ще има последствия за продуктивността, успеваемостта и работните места.

Също по този начин Гопинат е отбелязала, че повече от 30 страни са лимитирали търговията с храни, енергоносители и други основни артикули, след нахлуването на Русия в Украйна през февруари.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР