Най-голямото предизвикателство пред фондовите борси в Централна и Източна Европа

...
Най-голямото предизвикателство пред фондовите борси в Централна и Източна Европа
Коментари Харесай

Експерти настояват за обща стратегия на регионалните капиталови пазари

Най-голямото предизвикателство пред фондовите тържища в Централна и Източна Европа е слабото присъединяване на локалните вложители на пазара. Необходими са структурни промени и обща районна тактика, която да регистрира действителните условия и да не слага бариери пред задграничните вложители. Около това мнение се сплотиха представители на фондовите тържища на България, Гърция, Сърбия, Румъния и Баня Лука по време на Investor Finance Forum , който се организира на 29 ноември в София. В рамките на събитието бяха дискутирани още намаляващото въздействие на геополитиката върху финансовата система, смисъла на различните фондове за финансовия пазар и други.

Начало на Investor Finance Forum сложиха ръководителят на Комисията по финансов контрол (КФН) Бойко Атанасов , изпълнителният шеф на Българската фондова борса (БФБ) Маню Моравенов и Георги Бисерински , изпълнителен шеф на Bloomberg TV Bulgaria . По време на откриването Атанасов съобщи, че дигитализацията на финансовия бранш ще бъде главен приоритет на КФН, която си слага за цел да сътвори взаимно с БФБ и Централния депозитар онлайн приложение за свързване сред крайните консуматори и финансовия бранш.

Сред акцентите на Investor Finance Forum бяха новите макроикономически трендове. Политическите събития към този момент не са от решаващо значение за придвижването на финансовите пазари, а комерсиалната война е преекспонирана, стана ясно от първия панел на форума. Експертите обаче направиха разнообразни прогнози във връзка с възможна финансова рецесия. Според Валентина Григорова-Генчева , шеф " Злато и нумизматика " в Първа капиталова банка, благородният метал посочва наближаваща рецесия. Хоризонтът обаче е по-скоро чист, а закъснение може да се следи единствено в някои промишлености, изрази позитивизъм Георги Заманов , основен изпълнителен шеф на Allianz Bulgaria. По думите му може да има леко закъснение на растежа, само че то не би довело до същите последствия като преди 10 години.

Своите препоръки към вложителите предоставиха участниците в панела на тематика " Инвестиции във взаимни фондове и ETF-и ". Явор Ачев от Amundi Asset Management изрази мнение, че в интервал на рецесия вложителите би трябвало да бъдат търпеливи и да се постараят да не продават. През 2020 година доста по-важно ще бъде човек да не загуби пари, а не толкоз размерът на облагата, предвижда Николай Василев от Expat Capital. Според Петко Вълков , шеф " Частно банкиране " в Първа капиталова банка, сложни години ще има и отсега нататък, като намирането на добър интензивно ръководен фонд е вярното решение. В интервали на рецесия вложителите би трябвало да запазят хладнокръвие и да бъдат търпеливи, разясниха още специалистите.

Все по-възможното съдействие сред банките и финтех фирмите, както и нужното развиване на огромните бази данни за по-ефективното им използване също бяха във фокуса на Investor Finance Forum.

Събитието приключи с прогноза за позитивните резултати от блокчейн технологиите върху крайните консуматори. Според специалистите това се дължи на първо място на опцията те сами да дават отговор за финансовите си средства с помощта на блокчейн.
 Снимка 456179
Източник:

Паралелно с Investor Finance Forum се организира и Investor Day - среща на институционални вложители и представители на финансовите пазари с обществени компании. " Предвижда се Агенцията за дребни и междинни предприятия (АМСП) да промени ваучерната система и тя да бъде годна освен за кандидат-публични сдружения, само че и за компании, искащи листване на пазара на напредък Beam ", сподели Александрина Гюрова , шеф " Търговия, емитенти и участие " в БФБ. Според Николай Мартинов , съосновател и сътрудник в Impetus Capital, висок ритъм на повишаване на вложенията в България се чака в пет области - финтех, роботика, разбор на огромни масиви от данни, киберсигурност и прецизна медицина.

В програмата на форума бяха и семинари , в границите на които посетителите имаха опция да научат повече за търговията на финансовите пазари от сполучливи трейдъри, както и за златото като стратегически актив.

Избрани компании показаха своите финансови платформи и артикули на Investor Finance Expo , което също беше част от форума.

В рамките на Investor Finance Forum бяха оповестени и резултатите от четвъртата годишна ранглиста на Investor.bg за най-хубавите договорни фондове в България. Класацията е основана на данни за 110 договорни фонда, ръководени от 28 ръководещи сдружения. Отличени в нея бяха " ДСК Алтернатива 2 ", " ЦКБ Гарант ", " Елана Еврофонд ", " ЕЛАНА Балансиран USD Фонд ", " Адванс Инвест ", " Селект Дивидент " и " Профит ". Повече за класацията и спечелилите можете да прочетете в Investor . bg .

Генерален сътрудник на Investor Finance Forum е Vaha Trade. Основни сътрудници: Point Nine, Fibank, Amundi, Фонд на фондовете. Технологичен сътрудник: MetaQuotes. Събитието се организира с поддръжката на Philip Morris Bulgaria EOOD, Wamo.io, BlueSuisse, A1, Ebury, Software Group, Allianz, Botanica Lozen, Доверие, Stara Planina Hold PLC, Devin, Medical Dent, La Cattedrale, Dell. Институционални сътрудници: CEEMarketWatch, Българска фондова борса, Висше учебно заведение по обезпечаване и финанси, Български конгрес на бизнес водачите. Медийни сътрудници: Dnes.bg, Bloomberg TV Bulgaria.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР