Най-голямото енергийно дружество в Китай - PetroChina, преди десет години

...
Най-голямото енергийно дружество в Китай - PetroChina, преди десет години
Коментари Харесай

Първата компания, достигнала $1 трилион преди десетилетие, днес има сериозен проблем

Най-голямото енергийно сдружение в Китай - PetroChina, преди 10 години стана първата компания, достигнала капитализация от 1 трилион $. Днес тя се оказва толкоз евтина, че коства по-малко от цената на петролните и газовите залежи, които ръководи, написа профилираната платформа OilPrices.

PetroChina е листната на фондовите тържища в Шанхай, Хонконг и Ню Йорк. Тя се търгува на вторите две от 2000 година или година откакто компанията майка China National Petroleum Corporation (CNPC) я сътвори и трансферира към нея по-голямата част от активите си.

Според актуалната цена на акциите на PetroChina, търгувани в Хонконг, пазарната оценка на компанията възлиза на 169 милиарда $. В същото време анализатори от Bernstein пресмятат, че залежите на нефт и газ са оценени на 208,7 милиарда $.

" Традиционно нито една енергийна компания не би трявало да се търгува под цената на своите потвърдени активи, защото се чака, че тя разполага с задоволително капитал, с цел да развие тези запаси и да употребява своя капацитет за напредък ", показват от Bernstein, представени от Bloomberg.

Към сегашния миг PetroChina се оказва изключение от правилото, като съотношението сред нейната капитализация и цената на залежите ѝ е под 1 или на равнище от 0,8, което е най-ниското такова от всички 25 огромни енергийни компании на пазара.

Китайската компания претърпя тежки 10 години на фондовия пазар, като изгуби доста от своите акционери. След 7 години на търговия в Хонконг и Ню Йорк държавното китайско сдружение дебютира и в Шанхай през ноември 2007 година и по този начин се трансформира в първата компания в света, достигнала 1 трилион $.

Десетилетие по-късно или към ноември 2017 година скъпите бумаги на PetroChina са се търгували с 82% под цената си по време на първичното обществено предложение. Казано по различен метод за 10 години компанията е изгубила 800 милиарда $ от своята капитализация.

Така от 2007 година насам редица фактори, вътрешни и външни, са довели до най-сериозния сходен срив в историята. Само от началото на актуалната година скъпите бумаги са поевтинели с 14%, до момента в който тези на другите огромни компании на пазара, като Exxon, Chevron и Shell са със надлежно сред 12 и 14% нагоре.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР