Най-голямата вина за климатичните промени пада върху нас, хората. Затова

...
Най-голямата вина за климатичните промени пада върху нас, хората. Затова
Коментари Харесай

10 начина да повлияем на климатичните промени

Най-голямата виновност за климатичните промени пада върху нас, хората. Затова и все от нас би трябвало да поеме своята персонална отговорност в общата задача за спасяването на планетата.

Както всяка огромна и амбициозна цел, и тази се стартира с една дребна стъпка всеки ден. С неизменност и отговорност към природата, можем да променим международната картина, като променим своя метод на живот .

Кризата с COVID-19 ни потвърди, че сме склонни на смяна, в случай че тя е в действителност наложителна. Наложително е освен да съблюдаваме обществена отдалеченост, само че и да понижим своя въглероден отпечатък , до момента в който обстановката е към момента обратима.

Ето и кои са съответните стъпки, които да предприемем още през днешния ден. Те са подбрани от откривателите от английския Centre for Research into Energy Demand Solutions, измежду които е и българката доктор Диана Иванова от Университета в Лийдс.
 Снимка 480491

Живот без автомобил

Ако караме всекидневно, несъмнено ни е мъчно да си представим сходна радикална смяна. Но решавайки се на нея, годишно ще спестяваме нездравословни излъчвания, равняващи се на 2.04 тона въглероден диоксид. Именно по този метод можем да повлияем най-вече на климатичните промени.

Електромобил

Това е най-хубавата опция, в случай че въпреки всичко не можем без персонално транспортно средство. Избирайки модел, който се задвижва на ток, спестяваме 1.95 тона въглероден диоксид.

Дълги полети

Всички обичаме да пътуваме и това най-често се случва със аероплан. Няма по какъв начин напълно да се откажем от въздушния превоз, само че можем да се лишим от един по-дълъг полет годишно, с което да понижим въглеродния си отпечатък с 1.68 тона годишно.
 Снимка 480492

Възобновяема сила

Ако използваме сила от възобновими източници, това ще спести на околната среда 1.6 тона въглероден диоксид годишно. Задачата ще става все по-лесна с по-мащабното нахлуване на слънчевите панели за слънчева сила и потреблението на биогориво за отопление.

Градски превоз

Още една алтернатива за напредване в града, с която вършим положително на природата, спестявайки съвсем звук нездравословни газове.

Ремонти

Подобряването на енергийната успеваемост на постройката, в която живеем, посредством промяна на дограмата, вътрешна или външна изолираност, също е положително както за нас, по този начин и за природата. По този метод спестяваме 0.895 тона CO2.
 Снимка 388020

Веган диета

Ако сме привикнали да ядем месо постоянно, тази смяна несъмнено ще е фрапантна за нас. Според почитателите на храненето без скотски артикули, това е добре както за нас, по този начин и за природата. За година спестяваме 0.8 тона от въглеродния си отпечатък, тъй като при развъждането на животните в атмосферата се изхвърлят огромно количество нездравословни излъчвания, написа BBC.

Отопление с водна риза

Да се отопляваме единствено с един източник на сила, който съумява да задоволи напълно потребностите ни, е едно в действителност ужасно решение. Не единствено пестим сила, само че и спестяваме 0.795 тона СО2 годишно.

Кухненско съоръжение

Важно е освен какво готвим, само че и по какъв начин го готвим. Уредите би трябвало да са с висок клас на икономисване на сила, а посудата да е нова и да разрешава по-бързо готвене. Така понижаваме въглеродния си отпечатък с 0.65 тона годишно.

Отопление от възобновими източници

Тук се включва както загряването на водата благодарение на слънчеви панели, по този начин и потреблението на климатични системи, термопомпи или съоръжения на газ. С тях пестим 0.64 тона годишно.
 Снимка 480493

Всички тези дребни и не толкоз дребни стъпки са вероятни за реализиране с технологиите, които са налични сега. Транспортът, енергийната успеваемост на дома и методът, по който се храним, са сферите, на които би трябвало да обърнем внимание.
 Джеф Безос, Bezos Earth Fund, климатичните промени и защо ще похарчи 10 милиарда $
За какво Безос ще похарчи 10 милиарда $

За положителното на всички

Ако успеем да използван изброените промени в метода си на живот, ще спестим общо близо 9 тона СО2 годишно на планетата. А най-важната смяна би трябвало да се случи с метода ни на мислене и осъзнаването, че смяната зависи от всеки от нас .
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР