Най-голямата църква в община Благоевград - в село Бистрица, е

...
Най-голямата църква в община Благоевград - в село Бистрица, е
Коментари Харесай

Най-старият храм в община Благоевград е застрашен от срутване

Най-голямата черква в община Благоевград - в село Бистрица, е застрашена от сриване. След последния пороен дъжд покривът на храма " Свети Великомъченик Георги " пропада. Експертна комисия към този момент е направила оглед за най-спешните поправки.

Бистрица, Благоевград

Храмът " Свети Великомъченик Георги " е първият и най-големия в село Бистрица. На Великден тази година светинята отваря порти за последно.
Георги Бочуков, кмет на село Бистрица: " Аз съм кмет от 2010 година, по този начин съм го заварил до това състояние. Камбанарията, купола особено, е в рухнало състояние. Стените са напукани. Ремонтът е доста огромен. Подовата настилка виждате в какво положение е, картините. Трябва да се ремонтира главно. "
Спонсор от Благоевград ще обезпечи средствата за ремонта, както и за заплащането на труда на строителната бригада.
Николай Енчев, строител: " Най-належащият ремонт е покрива да се открие. Да се сменят греди, дъски, керемиди, всичко. Целият покрив е за промяна. Тук би трябвало замазка, и стените отначало мазилка и изографисване. "
Стенописите на храма са на половина унищожени. Необходими са средства за тяхното възстановяване. От Неврокопската епархия изпращат техническо лице, което ще следи ремонта. Строителите се надяват да съумеят да поправят покрива до 15 август, с цел да могат жителите на селото да посетят храма, с цел да почетат огромния християнски празник Успение на Пресвета Богородица.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР