Най-голямата спешна болница в България все е в новините. В

...
Най-голямата спешна болница в България все е в новините. В
Коментари Харесай

Не е случайно място. Какво се случва в Пирогов

Най-голямата незабавна болница в България все е в новините. В историята дотук има една майка, която желае правдивост, един финансов одит за нарушавания, (неуспешен) опит за промяна на шефа на болничното заведение и един министър, който към този момент няма да бъде министър. Какво се случва в " Пирогов "?

Финансов одит за нарушавания и гибел на 15-годишно момиче. Това, което ги свързва, е, че и поради двете се желае оставката на шефа на най-голямата незабавната болница - " Пирогов ". Искат я - без значение един от различен - отрасловият министър и майката на момичето. И в двата случая без триумф. Стига се до политически конфликт. И претенции за оставката на министъра.

В момента отпред на " Пирогов " е доктор Валентин Димитров . Той е назначен от министърката на опазването на здравето в държавното управление с министър председател Кирил Петков - Асена Сербезова . Когато Димитров от сегашния министър Христо Хинков след одит на финансите на лечебното заведение, шефът

В последна сметка Димитров остана на поста си. За министъра това беше нов сигнал, че губи политическа поддръжка.

" Пирогов " не е инцидентно място и там се преплитат някакви ползи ", сподели Хинков по Би Ти Ви след този случай. През 2023 година това е най-доходоносната болница в столицата.

Оставката на доктор Димитров в този момент желае и Ани Стоянова - майка на 15-годишната Даная Кулева , която умря през май предходната година. По случая имаше инспекция, само че след края ѝ Стоянова сподели, че в нея има погрешни изказвания от страна на болничното заведение. По предписание на министър Хинков стартира и втора инспекция, а Стоянова изиска Димитров да бъде отхвърлен най-малко до приключването ѝ.

Премиерът Николай Денков разяснява случая, като сподели, че мандатът на Димитров изтича скоро и следва конкурс за нов шеф. В петък конкурс беше разгласен и за " Пирогов ", и за други държавни лечебни заведения. В понеделник обаче министерството заяви, че ги анулира.

Единствената оставка, която към този момент е сигурна, е тази на Христо Хинков. В началото на януари той заяви, че няма да остане в държавното управление след ротацията на министър председателите на " Продължаваме промяната - " Демократична България " (ПП-ДБ) и ГЕРБ през март.

Какво се случва в " Пирогов "?
Случаят " Даная "
Даная Кулева има вторична имунна тромбоцитопения. Заради това кръвта ѝ се съсирва по-бавно, а всевъзможни пострадвания могат да бъдат рискови.

В края на април предходната година тя удря главата си. Получава мощно главоболие. Прегледана е в " Пирогов ". Рентгенът не открива нищо притеснително. На 5 май Даная още веднъж е в болничното заведение. Рентгенът демонстрира съществуване на хематом. Предположението на лекаря е, че болничният престой ще бъде от 2 до 3 дни.

Майката Ани Стоянова споделя, че на 5 май е изпратена в болница " Царица Йоанна " -ИСУЛ при лекуващата лекарка на Даная - доктор Денка Стоянова , с цел да вземе два флакона от кръвоспиращото лекарство NovoSeven.

Д-р Стоянова споделя, че експертите от " Пирогов " са я уверили, че имат продукта разполагаем, само че процедурата за отпущането му е комплицирана и лишава време.

Вечерта положението на Даная се утежнява, а майка ѝ стартира да търси лекари през обществените мрежи, защото поради празничните дни в този интервал - по нейни думи - в " Пирогов " има единствено специализанти.

След случая инспекция на в регистъра на Българския лекарски съюз (БЛС) демонстрира, че лекарят, който преглежда Даная при първото посещаване в " Пирогов ", няма компетентност. Този, който приема момичето в детското поделение по неврохирургия на 5 май, както и лекарката, която е прегледала Даная по време на престоя ѝ в отделението, също са без компетентност.

През 2019 година Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и БЛС се спогаждат специализантите да могат да дават наряди независимо, само че при изискване, че има доктор експерт на повикване. Дотогава това е процедура, само че не е регламентирана.

На 6 май Даная е преместена в реанимацията на болничното заведение и е оперирана, само че не оцелява.
Проверка след 4 месеца
По случая стартира инспекция на изпълнителна организация " Медицински контрол " през септември 2023 година По думи на Ани Стоянова в отчета от инспекцията виновността се трансферира съвсем напълно върху нея. Казва, че в него написа, че болничното заведение е предоставила нужните експерти, а майката е неглижирала главното заболяване на щерка си.

Пред проверяващите " Пирогов " твърди, че лекарството NovoSeven е било налично и е приложено на момичето незабавно. Справка, показана от болничното заведение, демонстрира, че към 5 май лекарството е било налично в болничната аптека.

В следващо началникът на лабораторията по трансфузионна хематология в " Пирогов " доктор Евгения Шурлиева споделя, че лекарството нито е било налично на 5 май, нито е било прилагано на Даная тогава.

Заради подозрения към осъществената инспекция, при започване на януари 2024 година министър Хинков назначава втора инспекция на болничното заведение по случая на Даная. В отворено писмо до премиера Николай Денков Стоянова изиска отстраняването на шефа на " Пирогов ", най-малко до момента в който трае следствието.

Денков отговори, че това не е нужно поради изтичащия му мандат. На собствен ред медици от " Пирогов " заплашиха с всеобщи оставки и желаеха отстраняването на Христо Хинков.

Мандатът на доктор Димитров изтича през април, съгласно Търговския указател. Министерството на здравеопазването (МЗ) в петък разгласи конкурс за поста, а по закон подобен би трябвало да се организира от 2 до 4 месеца преди края на мандата.

В понеделник - денят, в който майката на Даная и подкрепящи я жители стачкуваха пред болничното заведение, от Министерство на здравеопазването анулираха този и всички други оповестени състезания за държавни лечебни заведения. В претекстовете не се приказва за " Пирогов ".
Одит, уволняване, закани
Отношенията сред шефа на " Пирогов " и министъра на опазването на здравето са обтегнати от края на 2023 година, само че сюжетът е различен. През ноември Хинков афишира, че в незабавната болница е осъществен финансов одит. В него са и неприятно финансово положение в болничното заведение. Данните са дадени на прокуратурата, поиската е инспекция от Агенция " Държавната финансова ревизия ". Одитът и - по думите на Хинков - влошеното финансово положение на " Пирогов ", е претекстът при започване на декември Хинков да уволни доктор Димитров. Това провокира политически трус.

Заради уволнението ГЕРБ заплаши, работата на Народното събрание, включително и гласуването на бюджета на страната за 2024 година Партията получи поддръжка от Движение за права и свободи. От май предходната година ГЕРБ е в неофициална коалиция и ръководи дружно с ПП-ДБ, а Движение за права и свободи е част от парламентарното болшинство. Здравната комисия в Народното събрание, чиито ръководител е доктор Костадин Ангелов (ГЕРБ), Хинков да анулира освобождението на доктор Димитров.

Хинков отбрани решението си и отхвърли да подаде оставка.

В същото време Димитров, а съдът краткотрайно спря промяната на управлението на " Пирогов ".
Една оставка въпреки всичко ще има
Валентин Димитров остава шеф на " Пирогов ", а поради опита за отстраняването му той и чиновниците на незабавната болница оповестиха, че ще съдят Хинков за засегнатост. Срещу него се оказаха даже и хора от излъчилата го коалиция - ПП-ДБ, като министърът на финансите и съпредседател на Политическа партия Асен Василев също.

Хинков разяснява, че е подготвен да се отдръпна, в случай че съдът почете жалбата на настоящия шеф на " Пирогов ". Призова и да се изчакат инспекциите на АДФИ по одитния отчет за финансово положение на " Пирогов ". Директорът споделя, че то в действителност е по-добро, в сравнение с когаво встъпва в служба.

В началото на януари Хинков сподели, че няма да бъде министър след ротацията в държавното управление на ГЕРБ и ПП-ДБ.

" Имам чувството, че нямам политическа поддръжка ", сподели той. " Случаят " Пирогов " беше капката, която преля чашата ", добави той.

Със 132,5 млн. лева " Пирогов " е четвъртата по доходи болница в България за предходната година. Това я прави най-доходоносната държавна болница в София. Тя е в топ 30 на оповестените публични поръчки за 2023 година и размер на подписаните контракти.

През последните години шефовете там се сменят постоянно. През 2021 година тогавашният началник на " Пирогов " със заповед на тогавашния длъжностен здравен министър Стойчо Кацаров . По-късно Балтов за малко стана народен представител от ГЕРБ. На негово място Кацаров назначи Иван Поромански.

В края на 2022 година Поромански беше освободен от Асена Сербезова, а на негово място беше назначен Валентин Димитров. Преди това Димитров е ръководител на борда на болничното заведение по времето на ГЕРБ.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР