Най-голямата спешна болница у нас Пирогов“ отбелязва своята 70-годишнина. Историята

...
Най-голямата спешна болница у нас Пирогов“ отбелязва своята 70-годишнина. Историята
Коментари Харесай

„Пирогов“ на 70 години: Изпълнителният директор д-р Валентин Димитров пред Euronews Bulgaria

Най-голямата незабавна болница у нас „ Пирогов “ отбелязва своята 70-годишнина. Историята на болничното заведение стартира през 1900 година като лечебно заведение на Българския червен кръст, а съвременният институт за незабавна помощ, какъвто го познаваме през днешния ден, е учреден през 1951 година В годините болничното заведение претърпява доста промени и смени на шефове, само че все пак продължава. Как се ръководи " Пирогов ", ще може ли да се включи към системата за незабавна помощ по въздуха - дава отговор шефът доктор Валентин Димитров в особено интервю за Euronews Bulgaria. 

„ Пирогов “ е институция с 2547 индивида личен състав, с 870 кревати, с преминаващи на дневна база хиляди хора – 225 хиляди индивида за 2022 година, от които 21% са били приети в болница.

За да се случват нещата, би трябвало доста тъкмо и ясно да уточняваме защо би трябвало да харчим, от кое би трябвало да спестим, тъй като дефицит на средства има, само че при вярна финансова политика към този момент се оправяме относително добре и финансовото положение на болничното заведение бих споделил, че е устойчиво .

 

Да си „ пироговец “, за сътрудниците, които работят – това е част от аргументите, заради които те работят тук. Бих споделил, че в „ Пирогов “ работят едни от най-хубавите лекари в цялата страна . Материалната ни база не е най-съвършената, има какво да желаем. През последните години се направи ужасно доста. Но в една незабавна болница това не е едноактно решение – това е развой, който би трябвало да бъде поддържан.

Ние имаме какво да създадем и по какъв начин да подобрим метода на приемане на пациенти, само че то не е обвързвано с хеликоптерите. Защото сега тежките случаи ги карат също с въздушен превоз.

Дали ще дойдат пациенти с хеликоптери или с коли за спешна помощ, за нас няма никакво значение – пациентите ще бъдат гледани, обслужени и, според от тяхното положение, ще бъде направено най-хубавото за тях. Всичко останало към хеликоптерите е въпрос на организация, която обаче не е директно подвластна от „ Пирогов “.

„ Пирогов “ има построена система за донорски обстановки. Имаме си доктор Христов, който дава отговор за трансплантациите и донорството. Имаме протокол, със съответните заповеди, с наблюдаване, комисия за мозъчна гибел и всичко, което е належащо, тъй че в тази част нямаме недостиг.

70 години „ Пирогов “, само че 123 години болница – накъде? Към по-добро и по-голямо! Към по-добро качество на обслужването – претенцията ни е да създадем неврохурургията, ортопедията и травматологията да бъда водещи в Европа, освен в България.

 

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР