Най-голямата социална платформа в света Facebook е блокирала мрежа от

Най-голямата социална платформа в света Facebook е блокирала мрежа от ...

Руските тайни служби са сеели“ фалшиви новини в Източна Европа чрез Facebook.


Най-голямата социална платформа в света Facebook е блокирала мрежа от фалшиви акаунти на потребители на руското военно разузнаване. Твърди се, че то е използвало повече от 100 акаунта в социалната мрежа, както и в Instagram, за да разпространява невярна информация в Украйна и Източна Европа, заяви ръководителят по киберсигурността в американската компания Натаниел Глейхер пред Ройтерс в сряда. Служителите често са се престрували на журналисти.

След това тези акаунти се свързвали с местни медии и политици, за да разказват лъжливи истории по разделителни обществото теми, като обвинения в корупция, етническо напрежение в анексирания от Русия полуостров Крим и свалянето на малайзийски самолет в Украйна през 2014 г.

„Отдавна знаем, че тези хора търсят автентични гласове, за да усилят разказа си“, заяви Глейхер пред Ройтерс. „Това е по-скоро класическа разузнавателна операция, която се опитва да манипулира ключови хора, за да постигне високо въздействие".Още по тематаЕК разширява разследването на Facebook

Изследователи от аналитичната компания за социални медии Graphika, които са прегледали акаунтите, преди те да бъдат спрени от Facebook, заявяват, че по-голямата част от дейността е от 2016 г. и 2017 г., въпреки че някои акаунти са били активни доскоро през тази година.

Мрежата не е успяла да събере повече от няколко хиляди последователи, но успяла да генерира статии, публикувани в някои местни медии, казва Бен Ниммо, ръководител на разследванията на Graphika.

Руските служби не са коментирали темата.

Facebook редовно обявява закриването на подобни мрежи, а Русия многократно отхвърля твърденията, че се опитва да повлияе на политическите тенденции в други страни чрез социалните медии.

 

Източник: investor.bg