Най-голямата скандинавска банкова група - Nordea, продава своето поделение в

...
Най-голямата скандинавска банкова група - Nordea, продава своето поделение в
Коментари Харесай

Най-голямата скандинавска банка се изтегля от Балтийските страни

Най-голямата скандинавска банкова група - Nordea, продава своето отделение в Балтийския район. Това осведоми в четвъртък банковата група Luminor, принадлежаща на Nordea.

Една от най-големите в трите балтийски страни - Латвия, Литва и Естония, банка Luminor заяви през днешния ден за продажбата на 60% от нейните акции на американската капиталова компания The Blackstone Group. Стойността на договорката е 1 милиард евро.

Nordea владее 56% от акциите на Luminor, от които в сегашния миг продава 36%, като се задължава да даде на Blackstone цялата останала част в средносрочна вероятност, се показва в известието.

Както уточяват от Nordea, договорката би трябвало да получи утвърждението на регулаторните управляващи и да бъде приключена през първата половина на 2019 година.

Благодарение на пордажбата на Luminor банката ще може да се концентрира в още по-голяма степен върху главните пазари в Северна Европа и пъкъл влага в тях през идващите няколко години, отбелязва старши вицепрезидентът по услугите в Nordea, Топи Манер, пред вестник Helsingin Sanomat.

 Шведската Nordea Bank се мести в Еврозоната
Най-голямата скандинавска банка се мести в Еврозоната

Преместването няма да засегне финансовата непоклатимост на Швеция

Най-голямата банкова група в скандинавските страни - Nordea, участва в 19 страни с 1,4 хиляди клона. Предоставя банкови услуги най-вече във Финландия, Швеция, Норвегия Дания, Естония, Латвия и Литва. През 2017 година, след различия с шведската централна банка, реалокира централната си в Хелзинки. Банковата група обслужва 11 милиона частни клиенти и 700 хиляди компании.

Банка Luminor бе основана през 2017 година вследствие на обединяването на банките Nordea и DNB в балтийските страни. Банката заема 23 на 100 от кредитния пазар в района, има активи за над 15 милиарда евро, като в нея работят 3 хиляди души.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР