Най-голямата сделка в България тази година (поне засега) е факт.

...
Най-голямата сделка в България тази година (поне засега) е факт.
Коментари Харесай

Шейхове взеха „Йетел“, Би Ти Ви е извън сделката

Най-голямата договорка в България тази година (поне засега) е реалност. Собственикът на водещия мобилен оператор по доходи у нас „ Йеттел България “ - чешката група PPF, разгласи, че подписва " партньорство " с конгломерата от Обединените арабски емирства Emirates Telecommunications Group Company (известен преди като Etisalat, а сега като непроизносимото e&).
Според изискванията на съглашението e& ще заплати 2,15 милиарда евро за 50% плюс една акция в телеком бизнеса на PPF в България, Унгария, Сърбия и Словакия, прецизира „ Капитал “.
В транзакцията влизат всички оператори под марката Yettel, както и дял в словашкия телекомуникационен бизнес, само че не и този на домашния чешки пазар. Инфраструктурният бизнес CETIN в четирите изброени страни също е включен.
PPF резервира 100% си дял в чешкия оператор O2 CZ и в CETIN Czech.
В договорката не влиза телевизионният бизнес на PPF в България - bTV.
Сегашният изпълнителен шеф на PPF Telecom Балеш Шарма остава на поста си, а по всяка възможност и сегашният мениджмънт на бизнеса в обособените страни. Транзакцията би трябвало да бъде завършена преди първото тримесечие на 2024 година след утвърждение от регулатори и корпоративна метаморфоза, се споделя в формалното изказване на PPF.
„ Изкупната цена, която може да доближи 2,5 милиарда евро, съставлява една от най-големите покупко-продажби до момента за PPF. Горд съм по какъв начин успяхме да увеличим цената на тези активи “, съобщи в публично изказване основният изпълнителен шеф на PPF Иржи Шмейц. В известието се споделя, че
целта на новото партньорство сред PPF и e& е да построи главен телекомуникационен бизнес в Централна и Източна Европа.
При инвестицията си в България през 2018 година от PPF оповестиха, че считат да останат в района за дълго. Тогава чешката група закупи телекомуникационната активност на норвежкия колос Telenor в България, Сърбия, Черна гора и Унгария. Общата сума по договорката беше 2,8 милиарда евро, като съгласно авансово подписания контракт българското звено се оценяваше на 810 млн. евро.
През 2019 година PPF купи и една от двете огромни частни малките екрани в България - bTV. Сделката беше общо за пет малките екрани в пет страни дружно с Румъния, Чехия, Словакия и Словения, като за задачата заплати 2,1 милиарда $ на Central European Media Enterprises (CME). Сегашната договорка не включва медийния бизнес, надлежно и bTV.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР