Най-голямата сделка е покупката на Serdika Center в столицата от

...
Най-голямата сделка е покупката на Serdika Center в столицата от
Коментари Харесай

Сделките за бизнес имоти са скочили три пъти тази година

Най-голямата договорка е покупката на Serdika Center в столицата от NEPI за 207 млн. евро

Още по тематиката
Три столични мола следва да сменят притежателя си с в покупко-продажби за близо 500 млн. евро

Прогнозата на специалистите за идващите месеци е за деен наемен пазар и мощен инвеститорски интерес

800
млн. евро е сумата на капиталовите покупко-продажби, които се чака да приключат през 2017 г.Сделките за бизнес парцели са нарастнали повече от три пъти през първата половина на годината, като общата сума е достигнала над 360 млн. евро. Това демонстрира анализът на консултантската компания за бизнес парцели Forton, стратегически сътрудник на Cushman&Wakefield за България и Македония. Основният мотор на растежа са продажбите на търговски центрове, които образуват близо 80% от капиталовия пазар. Силното първо полугодие и възходящият интерес от непознати вложители са повода, заради която от компанията предвиждат размерът на покупко-продажбите до края на годината да доближи 800 млн. евро. За съпоставяне - през 2016 година продажбите бяха на стойност 290 млн. евро.

Силна година

Няколко огромни продажби на търговски центрове са главната причина за общия растеж на пазара, като основните играчи са южноафрикански купувачи. Най-голямата договорка беше тази за мол Serdika Center, който беше добит от NEPI за 207 млн. евро. По-значими продажби отвън София бяха покупко-продажбите за " Галерия Бургас " и " Галерия Стара Загора ", които бяха купени от MAS Real Estate за 62 млн. евро, както и придобиването на " Мол Варна " от немската Kronberg International.

В останалите сегменти по-значими покупко-продажби бяха продажбата на Телефонната палата и историческата постройка на Уникредит Булбанк в центъра на София, както и тази на " Интерхотел България " в Бургас.

По-големи покупко-продажби се чака да бъдат подписани през втората половина на годината. " Макар че през последните месеци пазарът беше движен главно от комерсиалните площи, упованията ни са да записваме огромни придобивания и в други сегменти като офис площи и хотели. Добър знак е и високият дял на непознатите вложители при тези придобивания, което приказва за увеличаващо се доверие към пазара и България като цяло ", разяснява Явор Костов, управител " Капиталови пазари " в Cushman & Wakefield Forton.

Търговски площи

Наемите в столичните търговски центрове леко нарастват през първата половина на годината, като доближават 31 евро/кв.м на месец. Причината е растящото ползване и дейното търсене на площи за разгръщане в сегмента на облеклата и обувките в цялата страна, като по-високият клас марки се насочват главно към столицата и Пловдив. Увеличава се търсенето и от страна на търговци на спортни артикули поради наклонността за здравословен метод на живот.

" Интересът към централните търговски улици също е висок, само че там слабото предложение на по-големи площи чартърен лимитира опциите за покупко-продажби ", разяснява Росен Генев, управител " Търговски площи " в Cushman & Wakefield Forton. Наемните равнища там остава без смяна на 46 евро/кв.м на месец.

Поради неналичието на нови планове общата наличност на площи в комерсиалните центрове се резервира - 738.5 хиляди кв.м, като половината от тях са в София. Като цяло заетостта в столичните молове остава над 90%, въпреки и част от освободените от Carrefour и Piccadilly пространства към момента да са без наематели. Замяната им с нови наематели обаче е към този момент в ход, като през второто тримесечие Billa зае освободения супермаркет на Piccadilly в Serdika Center.

Офиси

На пазара на офис площи се следи висока интензивност в наемането, постоянни равнища на наемите и мощен интерес към строителството на нови здания. Общо за полугодието са били подписани или възобновени контракти за 85.6 хиляди кв.м, което е нарастване с 55% по отношение на същия интервал на предходната година. Само за второто тримесечие новонаетата повърхност е достигнала близо 54 хиляди кв.м, което е растеж от над 60% на годишна база. Увеличението се дължи основно на няколко огромни покупко-продажби и предоговаряния, като пазарът остава движен от IT и аутсорсинг фирмите, на които се дължат към 70% от търсенето на площи клас А. Активност има и от страна на финансови и фармацевтични компании. През последните месеци се следи лек растеж на наемите в първокласния сегмент, които се покачват с 4% до 13.5 евро/кв.м.

Най-голямата договорка за годината се обрисува тази на Progress (бившата " Телерик " ), която подписа контракт за наем на 10.8 хиляди кв.м в Grafix Business Center. Това е съвсем цялата повърхност в постройката, която се чака да бъде приключена през 2018 година

" Пазарът е доста динамичен и за поредна година сме в обстановка здания в градеж да са съвсем напълно отдадени чартърен преди позволение за прилагане. Това поддържа лек растеж на наемните равнища и задържа каузи на свободните площи под 9.5%, само че в околните години чакаме равномерен растеж на незаетите площи ", заключи Станимира Пашова, управител " Офис площи " в Cushman & Wakefield Forton. Причината е дейното строителство, което ще усили предлагането.

Най-големият план, който получи позволение за прилагане през второто тримесечие на 2017 година, е Millennium Center. Отдаваемата офис повърхност в него е 23.2 хиляди кв.м, като за повече от половината бяха подписани контракти за наем авансово. Изграждането на нови офиси остава динамично, като към средата на годината в градеж са 360 хиляди кв.м. От тях до края на годината се чака да бъдат въведени в употреба 134 хиляди кв.м.

Индустриални парцели

Строителството на индустриални пощи се усилва през първата половина на годината, което е обвързвано с растежа в разнообразни браншове като произвеждане, логистика и търговия на дребно. Започването на построяването на логистичния център на датската Jysk в индустриалната зона в Божурище с повърхност 80 хиляди кв.м и други по-малки планове доста са нараснали складовите и индустриалните площи в градеж в София. Към средата на годината те са достигнали близо 182 хиляди кв.м, като множеството от тях са за лични потребности или строителство по поръчка.

В региона на Пловдив също предстоят нови вложения в логистични площи с разширението въз основата на Kaufland с 25 хиляди кв.м. В страната дейни са главно компании от леката индустрия и производството на автомобилни съставни елементи. В Кърджали да вземем за пример турската Teklas сега построява четвърти цех.
" Интересът за изнасяне на производства в страната остава висок, както и този за разгръщане на към този момент работещи на пазара компании ", разяснява Владимир Гюрджиев, управител " Индустриални парцели и развиване на имоти " в Cushman & Wakefield Forton.

Инвестициите в площи чартърен съставляват малко над 12% от площите в градеж в региона на София, само че със почналото разширение на огромните индустриални паркове се чака делът им да нарасне. Макар че ползата към наемане е висок, дефицитът на първокласни площи лимитира покупко-продажбите, регистрират от компанията.
През второто тримесечие на годината чартърен са отдадени близо 9400 кв.м индустриални площи, като най-голямата договорка е в Transcapital Logistic Center, където са отдадени 6360 кв.м за потребностите на комерсиална верига. Запитвания има най-много от страна на търговци на дребно, логистични компании и дистрибутори. Засега наемите в София остават постоянни на равнище от 4.2 евро/кв.м.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР