Най-голямата рецесия от Втората световна война, сриващо се доверие: италианците,

...
Най-голямата рецесия от Втората световна война, сриващо се доверие: италианците,
Коментари Харесай

Мрачни перспективи пред страната на долче вита

Най-голямата криза от Втората международна война, сриващо се доверие: италианците, най-много бизнесмените, са песимистично настроени поради епидемията от Ковид-19, чиито последствия биха могли да обиден тежко третата стопанска система в еврозоната, осведоми Франс прес.

Индексът на бизнес доверието на фирмите е достигнал през май най-ниското си ниво от март 2005 година, откогато Националният статистически институт Истат е почнал да го регистрира.

От март до май показателят се е намалил от 79,5 до 51,1 пункта.

Данните на Истат са тревожни, изключителната здравна и икономическа обстановка се отрази извънредно негативно на фирмите, най-много от бранша на търговията, услугите и туризма, разяснява италианската асоциация на дребните компании от тези браншове Конфезерченти (Confesercenti).

Секторът е изключително смутен от неналичието на ликвидности, нужни, с цел да се посрещнат разноските и да се обезпечат заплатите. Близо сме до една точка, от която няма връщане и затова ограниченията, взети от държавното управление (гаранции върху заемите, помощи за дребни и междинни предприятия) би трябвало да стартират да бъдат прилагани неотложно, съобщи президентката на асоциацията Патриция де Луизе.

Според нея би трябвало да се понижи бюрокрацията, да се ускорят процедурите, защото, в случай че помощите закъснеят, доста компании няма да имат друга опция с изключение на да прекратят активността си.

Италия, която е най-засегнатата страна от Ковид-19 в Европа, наложи строги карантинни ограничения за два месеца, блокирайки огромна част от икономическата активност.

Тази година тя ще претърпи най-тежката криза от Втората международна война с предстоящ спад на брутния вътрешен артикул сред 8 и 10 %, осведоми Българска телеграфна агенция.

Според ръководителя на главната работодателска организация в страната Конфиндустрия (Confindustria) Карло Бономи до 1 милион работни места в страната са застрашени. Очакваме цифрите в края на май, само че извлеченията сочат, че от 700 000 до 1 милион работни места са застрашени, съобщи той.

Като цяло настроенията измежду италианците са по-скоро позитивни, само че страната, известна със своята " долче вита ", надалеч не е в празнично въодушевление.

Доверието на потребителите е намаляло от 100,1 до 94,3 пункта от март до май, което е най-ниското ниво от декември 2013 година.

Според изследване на асоциацията на бизнесмените Конфкомерчо (Confcommercio), оповестено във вторник, 52,8 % от от италианските фамилии виждат своето бъдеще в черни краски, а 67,5 % - и за страната. Заради карантината 42,3 % от тях са имали по-малко работа и по-малко приходи, 25,8 % са спрели да работят, а 23,4 % са се оказали в техническа безработица.

Шест от 10 фамилии се опасяват, че ще изгубят работа. Като разследване от това 48 % от фамилиите е трябвало да се откажат всевъзможни почивки или по-дълги уикенди.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР