Най-голямата регистрирана сладководна риба в света, гигантски скат, е била

...
Най-голямата регистрирана сладководна риба в света, гигантски скат, е била
Коментари Харесай

В Камбоджа уловиха най-голямата сладководна риба

Най-голямата записана сладководна риба в света, великански склон, е била уловена в река Меконг в Камбоджа , оповестява Асошиейтед прес.

Скатът е с размери съвсем 4 метра от муцуната до опашката и е тежал малко под 300 кг съгласно изказване от понеделник на Wonders of the Mekong, взаимно камбоджанско-американско. проучвателен план.

Предишният връх за сладководна риба беше 293-килограмов (646-фунтов) великански сом от Меконг, открит в Тайланд през 2005 година

Скатът е уловен от локален риболовец южно от Стунг Тренг в североизточна Камбоджа. Рибарят е предизвестил близкия екип от учени от плана Чудесата на Меконг, който е разгласил своята консервационна работа в общности по поречието на реката.

Учените дойдоха в границите на часове след позвъняването и бяха изумени от това, което видяха.

" Да, когато видите риба с подобен размер, изключително в сладка вода, е мъчно да се разбере, тъй че мисля, че целият ни екип беше замаян ", сподели водачът на Wonders of the Mekong Зеб Хоган в онлайн изявление от Университета на Невада в Рино. Университетът си партнира с Камбоджанската администрация по рибарството и USAID, организацията за интернационално развиване на държавното управление на Съединени американски щати.

Като сладководни риби се дефинират тези, които прекарват целия си живот в сладка вода, за разлика от великански морски типове като червен звук и марлин, или риби, които мигрират сред прясна и солена вода, като голямата белуга есетра.

Уловът на склон не е единствено за слагане на нов връх, сподели той.

" Фактът, че рибата към момента може да стане толкоз огромна, е насърчителен знак за река Меконг ", сподели Хоган, отбелязвайки, че водният път е изправен пред доста екологични провокации.

Река Меконг минава през Китай, Мианмар, Лаос, Тайланд, Камбоджа и Виетнам . Тя е дом на няколко типа великански сладководни риби, само че натиска върху околната среда се усилва. По-специално, учените се притесняват, че огромна стратегия за създаване на язовирни стени през последните години може съществено да наруши местата за мятане на хайвера.

" Големите риби в международен мащаб са застрашени . Те са типове с висока стойност. Отнема доста време, с цел да узреят. Така че, в случай че бъдат уловени, преди да узреят, те нямат късмет да се размножат ", сподели Хоган. " Много от тези огромни риби са мигриращи, тъй че се нуждаят от огромни площи, с цел да оцелеят. Те са повлияни от неща като фрагментиране на местообитанията от язовири, явно наранени от несъразмерен лов на риба. Така че към 70% от гигантските сладководни риби в международен мащаб са застрашени от изгубване, както и всички типове от Меконг.

Екипът, който се втурна към мястото, сложи устройство за маркиране покрай опашката на могъщата риба, преди да я пусне. Устройството ще изпраща информация за следене за идната година, предоставяйки невиждани данни за държанието на великански склон в Камбоджа.

" Гигантският склон е доста едва разбрана риба. Името му, даже научното му име, се е трансформирало няколко пъти през последните 20 години ", сподели Хоган. " Намира се в цяла Югоизточна Азия, само че нямаме съвсем никаква информация за него. Не знаем за историята на живота му. Ние не знаем за нейната екология, за нейните миграционни модели. "

Изследователите споделят, че това е четвъртият великански склон, обявен в същия регион през последните два месеца, всички те са женски. Те считат, че това може да е гореща точка за размножаване на типа.

Местните поданици нарекоха ската " Борами " или " цялостна луна " поради кръглата й форма и тъй като луната беше на хоризонта, когато беше освободена на 14 юни. Освен достойнството да заловен рекордьора, щастливият риболовец беше обезщетен по пазарен курс, което значи, че е получил заплащане от към 600 $.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР