Най-голямата реформа в авторското право ще има своето финално гласуване

...
Най-голямата реформа в авторското право ще има своето финално гласуване
Коментари Харесай

Пионерите на интернет се подписаха против реформа на ЕС, която ще въведе филтри в интернет. Варненецът Емил Радев ще я гласува в сряда

Най-голямата промяна в авторското право ще има своето финално гласоподаване на 20-ти юни. Над 70 от Интернет и компютърните пионери в света се изрекоха срещу Член 13, който ще задължи доставчиците на интернет услуги да интегрират филтри за автоматизирано пречистване на информацията, качвана от консуматори. Групата, включваща Интернет пионера Винт Сърф, създадетлят на международната мрежа WWW Тим Бърнарс – Лий, съоснователят на Уикипедия Джими Уелс, съоснователят на Mozilla Мичъл Бейкър, създателят на Интернет архивът Брюстър Кейл и доста други се подписаха под отвореното писмо срещу предвижданите ограничения.

Изисквайки от интернет платформите да вкарат автоматизирани филтри за наличието, което техните консуматори качват, Член 13 прави невиждана крачка обратно в смяната на Интернет – от отворена платформа за шерване и инвации към автоматизирана система за следене и надзор над потребителите.

Перспективите за унищожаване на член 13 не престават да се утежняват. До края на предишния месец имаше вяра, че държавите-членки (представлявани от Съвета на Европейския съюз) ще намерят компромис. Вместо това техният финален мандат за договаряния се удвои.

Всеки гражданини на Европа може да изкаже мнението си пред евродепутат, който го съставлява – като му написа в Туитър или на електронната поща. За Бълагрия това е Емил Радев – част от десетимата в правната комисия. За в този момент неговата позиция по идния избор остава неразбираема и не се знае коя позиция ще заеме. Притесненията са, че мярката ще ощети съществено българските ползи, защото ще навреди както на опцията на изява на дребните и самостоятелни създатели в интернет, по този начин и на започващите компании и IT компании, които знаем сформират огромна част от стопанската система на страната.

Последната вяра за победа над предлагането в този момент е в Европейския парламент. На 20-21 юни комисията по правни въпроси (JURI) ще гласоподава предлагането. Ако гласоподава срещу филтрирането, битката може да продължи в идващите договаряния на Парламента със Съвета и Европейската комисия. Ако не, тогава автоматизирано пречистване на цялото качено наличие може да стане наложително условие за всички платформи за потребителско наличие, които обслужват европейските консуматори. Въпреки че това няма трагично да засегне  най-големите платформи като YouTube, които към този момент употребяват системата си Content ID, с цел да филтрират наличието, законът ще сътвори скъпа преграда за влизането на по-малки платформи и започващи компании, които могат да изберат да открият или да реалокират интервенциите си в чужбин, с цел да се избегнat европейското право.

Ако платформите конфигурират филтриращи системи, то наличието качвано от консуматори -  в това число видео, аудио, текст и даже първоначален код, ще бъде следено и евентуално блокирано, в случай че автоматизираната система открие нещо, което счита за нарушаване на авторски права. Неизбежно ще се случат неточности. Няма автоматизирана система, която да може надеждно да дефинира по кое време потреблението на авторско право попада в обсега на ограничаването на авторското право или на изключението по европейското право, като да вземем за пример откъс или подигравка.

Предложението за пречистване на качването произтича от неразбирателство по отношение на задачата на авторското право. Авторското право не е предопределено да компенсира създателите за всяко потребление на техните произведения. Целта му е да подтиква основателите като част от напъните за разпространение на публичния интерес към нововъведенията и изразяването. Но този публичен интерес не се обслужва, в случай че не съществуват ограничавания върху авторското право, които разрешават на поколенията да построяват и разясняват върху предходния принос.

Авторите в отвореното писмо споделят:

Подкрепяме разглеждането на ограничения, които биха подобрили способността на създателите да получават заслужено заплащане за потреблението на творбите си онлайн. Но не можем да подкрепим член 13, който би наложил интернет платформи да внедрят автоматизирана инфраструктура за мониторинг и цензуриране надълбоко в своите мрежи. В интерес на бъдещето на интернет настояваме да гласувате за заличаването на това предложение.

Това, което стартира като неприятна концепция, препоръчана от лобистите за авторски права се трансформира в директна рецесия за бъдещето на интернет, както го познаваме. Всъщност, в случай че тези, които сътвориха и поддържат работата на интернет, признават мащаба на тази опасност, всички би трябвало да седнем и да си водим бележки.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР